Σουνιφρέδος Β΄ της Σερδάνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σουνιφρέδος Β΄ της Σερδάνια
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 10ος αιώνας ή 915 (περίπου)
Θάνατος 968
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Καταλανική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Γονείς Μιρό Β΄ της Σερδάνια και Άβα της Σερδάνια
Αδέλφια Μιρό Γ΄ της Σερδάνια
Ολίβα Καβρέτα
Βιφρέδο Β΄ του Μπεζαλού
Οικογένεια Οίκος της Βαρκελώνης

Ο Σουνιφρέδος Β΄ της Σερδάνια, (Ισπανικά ː Sunifredo, 915 - 968) μέλος του Οίκου της Βαρκελώνης ήταν Κόμης της Σερδάνια και της Κονφλάν (927 - 968) και κατόπιν Κόμης της Μπεζαλού (957 -968).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σουνιφρέδος Β΄ ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Μιρό Β΄ κόμη της Σερδάνια & της Μπεζαλού και της Άβα, κόρης τού Φιδέλ ή του Βερνάρδου Ουνιφρέδου της Ριβαγόρθα.

Κληρονόμησε από τον πατέρα του τη Σερδάνια και το Κονφλάν το 927. Η χήρα Άβα ήταν επίτροπος της αρχής ως το 941. Το 951 ο Σουνιφρέδος Β΄ ταξίδεψε στη Ρώμη, όπου έλαβε με παπικές βούλες κάποια προνόμια για τη μονή της Σάντα Μαρία ντελ Ριπόλ και για το αββαείο της Λεγράσσε. Προώθησε την κατασκευή τού ναού τού Σαν Μιγέλ ντε Κούξα, ο οποίος καθαγιάσθηκε το 953, και την κατασκευή της μονής. Προστάτευσε τη μονή τού Σαν Πέδρο ντε Ρόδα.

Το 957 απεβίωσε ο αδελφός του Βιφρέδο Β΄ κόμης της Μπεζαλού και τον διαδέχθηκε. Έτσι επανενώθηκαν οι κτήσεις τού πατέρα του. Όταν ορισμένοι υποτελείς του εξεγέρθηκαν, παρενέβη φέρνοντας ειρήνη μεταξύ τους· διέταξε την κατάσχεση των ιδιοκτησιών των στασιαστών. Τον διαδέχθηκε ο νεότερος αδελφός του Μιρό Γ΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Taylor, Nathaniel L. "A Early Catalonian Charter in the Houghton Library from the Joan Gili Collection of Medieval Catalonian Manuscripts", Harvard Library Bulletin
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sunifred II of Cerdanya της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Σουνιφρέδος Β΄ της Σερδάνια
Νεότερος κλάδος του Οίκου των Μπελλονιδών
Γέννηση: 915 Θάνατος: 968
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Μιρό Β΄
Κόμης της Σερδάνια
Arms of Cerdanya.svg
927 - 968
Διάδοχος
Μιρό Γ΄ και Ολίβα Καβρέτα