Σουμανίτιδα γυναίκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σουμανίτιδα γυναίκα
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σουμανίτις γυναίκα, ή και Σουναμίτις γυναίκα είναι ένας χαρακτήρας από την Εβραϊκή Βίβλο που δεν ονομάζεται, και που αναφέρεται στα θαύματα του προφήτη Ελισσαίου στο Β΄ Βασιλέων της Εβραϊκής Βίβλου, το οποίον είναι το Δ΄ Βασιλειών της Αγίας Γραφής. Το βιβλικό όνομα της πόλης στο οποίο ζούσε η γυναίκα είναι Σωμάν, από το οποίο προκύπτει το Σουμάν, εξ ού και Σουμανίτις. Άλλη ονομασία είναι επίσης Σουνάμ, από το οποίο προκύπτει το Σουναμίτις. Η πόλη μπορεί ίσως να ταυτιστεί με το σύγχρονο χωριό Σουλάμ. Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση με τη γυναίκα Σουναμίτιδα που αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων, η οποία αναφέρεται συνήθως ως Σουλαμίτιδα ή Σουλαμίτις, αντιστοιχώντας στην παραλλαγή της ονομασίας της πόλης ως Σουλάμ.

Φιλοξενία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το Δ΄ Βασιλέων 4:8Αρχειοθετήθηκε 2017-09-06 στο Wayback Machine. μια πλούσια γυναίκα που ζούσε στο Σωμάν φιλοξενούσε τον Ελισσαίο κάθε φορά που αυτός ερχόταν στην πόλη της. Ο προφήτης της ζήτησε τι θα μπορούσε να κάνει για να της ανταποδώσει την καλοσύνη της, και αφού εκείνη απάντησε τίποτα, ρώτησε τον υπηρέτη του και εκείνος του είπε ότι ήταν άτεκνη. Τότε ο Ελισσαίος προφήτευσε ότι θα αποκτήσει γιο, κάτι που όντως έγινε τον επόμενο χρόνο.

Η ανάσταση του γιου της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ελισσαίος ανασταίνει το γιο της Σουμανίτιδας, Μπέντζαμιν Γουέστ, 1765

Η ιστορία συνεχίζει, και στο 4:18-37 περιγράφεται η ανάσταση αυτού του γιου από τον Ελισσαίο. Έχοντας μεγαλώσει ο γιος της γυναίκας, αρρώστησε και πέθανε. Τότε εκείνη πήγε στο όρος Καρμήλιο και όταν την ρώτησε ο υπηρέτης του προφήτη αν είναι όλοι καλά στην οικογένειά της εκείνη απάντησε πως ναι. Ο προφήτης όμως είχε καταλάβει και αφού του είπε για το θάνατο του γιου της, έστειλε τον υπηρέτη του με τη ράβδο του με την εντολή να την ακουμπήσει στο πρόσωπο του νεκρού παιδιού. Αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, και ο Ελισσαίος που είχε ακολουθήσει με τη γυναίκα, πήγε στο παιδί, και αφού έθεσε τον εαυτό του απάνω στο παιδί επτά φορές ξαπλώνοντας απάνω του, εκείνο αναστήθηκε.

Απόδοση της γης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σουμανίτιδα εμφανίζεται ξανά στο Δ΄ Βασιλέων στο 8:1-6Αρχειοθετήθηκε 2017-09-06 στο Wayback Machine.. Κατά τη συμβουλή του Ελισσαίου ότι θα επικρατήσει στον τόπο λιμός, η γυναίκα είχε μετοικήσει στην γη των Φιλισταίων. Όταν επέστρεψε μετά από επτά χρόνια η γη της είχε καταπατηθεί. Πήγε στο βασιλιά, ο οποίος εκείνη την ώρα μιλούσε με τον υπηρέτη του Ελισσαίου, και τον ρωτούσε για τα μεγάλα πράγματα που έκανε. Ο υπηρέτης του είπε και για την ανάσταση της γυναίκας, και εκείνη την ώρα μπήκε εκείνη με το γιο της. Τότε ο βασιλιάς διέταξε έναν αξιωματικό να πάει μαζί της και να φροντίσει να της αποδοθούν η γη και οι καρποί της για τον καιρό που έλειπε.

Εκτίμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άμπραχαμ Κάιπερ (Abraham Kuyper) θεωρεί την Σουμανίτιδα ως ένα τυπικό παράδειγμα ευσεβούς ανθρώπων στο Ισραήλ που αγαπούσαν και σεβόντουσαν τους προφήτες τους. Ο Κάιπερ κάνει την υπόθεση ότι η διήγηση υποδηλώνει την "ανεξαρτησία και ετοιμότητα" της γυναίκας[1]. Η Carol Meyers παρατηρεί ότι "αντίθετα από σχεδόν όλες τις γυναίκες στις βιβλικές διηγήσεις, δεν παρουσιάζεται ως η 'γυναίκα' κάποιου."[2]. Η Claudia Camp παρατηρεί ότι η γυναίκα είναι "ταυτόχρονα ανεξάρτητη και μητρική, δυναμική και ευσεβής."[3].

Η Ορθόδοξη Εκκλησία την τιμά ως αγία και εορτάζει τη μνήμη της την Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως ή Κυριακή των Προπατόρων.

Ἐλισαῖος σοι κλεῖθρα νηδύος λύει, ᾯ κλεῖθρα Σωμανῖτις ἤνοιξας δρόμου.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Woman of Shumen της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Abraham Kuyper, Women of the Old Testament, p. 152.
  2. Carol Meyers, Rediscovering Eve: Ancient Israelite Women in Context, p. 190.
  3. Claudia V. Camp, "1 and 2 Kings, in Women's Bible Commentary, p. 113.