Σουλτανάτο του Σούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Sulu5563.png

Το Σουλτανάτο του Σούλου ήταν ένα Μουσουλμανικό κράτος που αποτελούνταν από πολλά νησιά στη θάλασσα Σούλου, στις νότιες Φιλιππίνες. Ιδρύθηκε το 1450, ωστόσο πολλές πηγές θεωρούν ότι δημιουργήθηκε παλαιότερα.

Στο απόγειό του το κράτος κατείχε εδάφη από το νησί του Μιντανάο ως το Βόρειο Βόρνεο.

Δημιουργία του κράτους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 13ο αιώνα άνθρωποι από τη φυλή Μινάνγκαμπάου άρχισαν να αποικίζουν τη δυτική ακτή του νησιού Σουματέρα. Η συγκεκριμένη φυλή ήταν γνωστή για το εμπόριο μπαχαρικών που διεξήγαγε στο βασίλειο του Άσε. Σύμφωνα με πηγές, τη δεκαετία του 1450 ο Σαριφούλ Χασέμ Σιντ Αμπού Μπακρ, ένας Άραβας που καταγόταν από τη Γιοχόρ, ήρθε στην περιοχή από το Μαλάκκα και δημιούργησε το Σουλτανάτο του Σούλου.

Προσαρτήσεις και απώλειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοντά στο 1658, το σουλτανάτο προσάρτησε το Βόρειο Βορνέο. Παραχωρήθηκε από τον Σουλτάνο του Μπρουνέι στο Σούλου ως ανταπόδοση για τη βοήθεια που προσέφερε το Σούλου εναντίον μιας εξέγερσης στο Μπρουνέι. Την ίδια χρονιά το Σούλου παραχώρησε το νησί Παλαβάν στο σουλτάνο του Μιντανάο Γκουνταράτ, ο οποίος παντρεύτηκε μια πριγκίπισσα των Σούλου. Τελικά ο Γκουνταράτ παραχώρησε το Παλαβάν στην Ισπανία το 1705.