Σουλπικία Δρυαντίλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σουλπικία Δρυαντίλα
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος260
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡεγαλιανός[1]
ΣυγγενείςSulpicia Agrippina (paternal aunt)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαία Αυτοκράτειρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σουλπικία Δρυαντίλα, λατιν.: Sulpicia Dryantilla (απεβ. το 260/261) ήταν σύζυγος του Ρεγαλιανού, Ρωμαίου σφετεριστή εναντίον του Γαλλιηνού. Ο Ρεγαλιανός της έδωσε τον τίτλο της Αυγούστας για να νομιμοποιήσει τη διεκδίκησή του. Ουσιαστικά τίποτε δεν είναι γνωστό για αυτήν, εκτός από το ότι ήταν κόρη της Κλαυδίας Αμμιανής Δρυαντίλας (Claudia Ammiana Dryantilla) και του Σουπίκιου Πολλίο (Sulpicius Pollio), ενός καταξιωμένου γερουσιαστή και αξιωματικού υπό τον Καρακάλλα. Πιθανότατα απεβίωσε το 260/261 μαζί με τον σύζυγό της, όταν αυτός σκοτώθηκε από έναν συνασπισμό των δικών του ανθρώπων και των Ροξολάνι.

Ο Ρεγαλιανός έκοψε αργυρούς αντωνινιανούς με τη μορφή της: στη μία όψη το κεφάλι της Σ. Δρυαντίλας (προς τα δεξιά) επί ημισελήνου και στην άλλη όψη η Ήρα όρθια (προς τα αριστερά), κρατά patera (φιάλη προσφορών) στο δεξί και μακρύ σκήπτρο στο αριστερό χέρι. Επιγρ.: SVLP. DRYANTILLA AVG. / IVNONI REDINE (αντί του ορθού JUNO REGINA). 2,90 γραμ., 20 χλστ. όπηκε στο Καρνούντον το 260.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Morris, John, Arnold Hugh Martin Jones and John Robert Martindale, The prosopography of the later Roman Empire, Cambridge University Press, 1992,(ISBN 0-521-07233-6), σελ. 273.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]