Σουζάν Άνταμς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σουζάν Άνταμς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση28  Νοεμβρίου 1872[1][2][3]
Κέιμπριτζ[3]
Θάνατος5  Φεβρουαρίου 1953[1][2][3]
Λονδίνο[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
τραγουδίστρια όπερας[3]
ηθοποιός θεάτρου
Οικογένεια
ΣύζυγοςLeo Stern[4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σουζάν Άνταμς (αγγλ. Suzanne Adams, 28 Νοεμβρίου 18725 Φεβρουαρίου 1953) ήταν Αμερικανίδα λυρική τραγουδίστρια, συγκεκριμένα υψίφωνος της όπερας. Γνωστή για την ευέλικτη και καθαρή φωνή της, η Άνταμς απέκτησε πρώτα μεγάλη φήμη στη Γαλλία, προτού καθιερωθεί ως μία από τις κορυφαίες υψιφώνους της Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης στις αρχές του 20ού αιώνα.[5]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άνταμς γεννήθηκε στο Κέιμπριτζ (Μασαχουσέτη) και ο πατέρας της ονομαζόταν Τζων Τζέντνυ Άνταμς (John Gedney Adams).[6] Πήρε μαθήματα μουσικής αρχικώς στο Μανχάταν με τον Ζακ Μπουύ και κατόπιν στο Παρίσι με τη Γερμανίδα μεσόφωνη Ματίλντε Μαρκέζι. Τραγούδησε για πρώτη φορά σε επίσημη παράσταση το 1894 ή το 1895, στην Όπερα των Παρισίων, στο μελόδραμα του Σαρλ Γκουνό Ρωμαίος και Ιουλιέτα.[7][8] Είχε μελετήσει τον ρόλο της Ιουλιέτας, αλλά και εκείνον της Μαργαρίτας από τον Φάουστ με τον ίδιο τον Γκουνό, ο οποίος θαύμαζε πολύ την τεχνική της και τη φωνητική της ευελιξία.

Η Άνταμς παρέμεινε στην Όπερα των Παρισίων μία τριετία και στη συνέχεια πήγε στη Νίκαια. Στη Γαλλία γενικώς τραγούδησε πολλούς ρόλους σε όπερες των Γκουνό και Μάιερμπεερ, αλλά και τη Βασίλισσα της Νύχτας στον Μαγικό αυλό του Μότσαρτ, καθώς και τον ρόλο της Ευρυδίκης στην όπερα του Γκλουκ Ορφέας και Ευρυδίκη. Το καλοκαίρι του 1898 εμφανίσθηκε στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν) στον ρόλο της Ηρούς στην παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας του Τσαρλς Βίλιερς Στάνφορντ Πολύ κακό για το τίποτα.[7] Επέστρεψε στις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 1898 και εντάχθηκε στο προσωπικό της Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, όπου ερμήνευσε πολλούς ρόλους μέχρι το 1903, όπως της Ιουλιέτας, της Μαργαρίτας ντε Βαλουά στους Ουγενότους, της Μικαέλα στην Κάρμεν, της Δόνα Ελβίρα στον Ντον Τζοβάννι, της Βέρθας στον Προφήτη, του Δασοπουλιού στον Ζήγκφριντ, της Νέντας στους Παλιάτσους, της Τζίλντα στον Ριγκολέττο και της Μιμής στη Λα Μποέμ.

Τον Οκτώβριο του 1898 η Άνταμς παντρεύτηκε τον Βρετανό βιολοντσελίστα Λήο Στερν, ο οποίος ωστόσο πέθανε το 1904, σε ηλικία μόλις 42 ετών.[6] Λίγο μετά από τον θάνατο του Στερν, η Άνταμς αποσύρθηκε από τη σκηνή και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Εμφανίσθηκε στο Κόβεντ Γκάρντεν για λίγες παραστάσεις της Κάρμεν τον Νοέμβριο του 1906, καθώς και σε λίγες συναυλίες στη Μεγάλη Βρετανία το 1905 και το 1906. Επισκέφθηκε τις ΗΠΑ στα τέλη του 1907 προκειμένου να εμφανισθεί στο ελαφρό μουσικό θέατρο στο Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις.

Το 1915 παντρεύτηκε και πάλι, αυτή τη φορά τον συμπατριώτη της Τζων Λ. Μακκέυ (John Lumsden Mackay), για τον οποίο δεν είναι γνωστό εάν ήταν καλλιτέχνης, πιθανώς όμως να είχε σταδιοδρομήσει ως ηθοποιός πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο υπηρέτησε. Και πάλι όμως δεν έζησαν στις ΗΠΑ, αλλά στο Λονδίνο, βορείως του Χάυντ Παρκ (διεύθυνση: 55 Inverness Terrace). Ο Μακκέυ πέθανε τον Νοέμβριο του 1934. Η Άνταμς δίδασκε τραγούδι κατά τον Μεσοπόλεμο και ίσως να συνέχισε τη δραστηριότητα αυτή μέχρι τον θάνατό της στο Λονδίνο το 1953, σε ηλικία 80 ετών.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Tο λήμμα «Άνταμς Σουζάνα» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 5, σελ. 807
  • Bolig, John (2004). The Victor Red Seal Discography. 1. Denver, Colorado: Mainspring Press. σελ. 2. ISBN 0-9671819-8-4. 
  •  «Adams, Suzanne». New International Encyclopedia. 1905. 
  • Hoffmann, Frank· Ferstler, Howard (2005). Encyclopedia of Recorded Sound. 1. CRC Press. σελ. 12. ISBN 0-415-93835-X. 
  • Johnson, Rossiter (επιμ.): το λήμμα «Adams, Suzanne» στο The Biographical Dictionary of America, τόμ. 1, American Biographical Society, Βοστώνη 1906, σελ. 56
  • Leonard, John William· Marquis, Albert Nelson, επιμ. (1908). Who's who in America. 5. Σικάγο: Marquis Who's Who, Incorporated. σελ. 11.