Σουζάνα Γιάκαμπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σουζάνα Γιάκαμπ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση17  Μαΐου 1951[1][2]
Βουδαπέστη
Χώρα πολιτογράφησηςΟυγγαρία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΟυγγρικά[3]
Αγγλικά[3]
Γερμανικά
Ρωσικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Έτβες Λόραντ (1969–1974)
Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ
University of Debrecen
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιδημιολόγος
διευθύντρια
Υπουργός Εσωτερικών

Η Σουζάνα Γιάκαμπ (δρ. Γιάκαμπ Φερενσέ, γεν. στις 17 Μαΐου 1951) είναι μια Ουγγαρέζα εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας που υπηρετεί ως Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 2019. Με καταγωγή από την Ουγγαρία, η Γιάκαμπ κατείχε πολλές σημαντικές θέσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο στην πολιτική για τη δημόσια υγεία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Πριν διοριστεί Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, η Γιάκαμπ ήταν Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Πριν από την εκλογή της ως Περιφερειακή Διευθύντρια, η JakΓιάκαμπ b υπηρέτησε ως ιδρυτική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Στοκχόλμη της Σουηδίας κατά το διάστημα μεταξύ 2005 και 2010.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γιάκαμπ κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd της Βουδαπέστης. Επίσης, κατέχει και δεύτερο μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών της Βουδαπέστης, ένα δίπλωμα στην επιστήμη δημόσιας υγείας από το Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και ακόμη ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης και Μάνατζμεντ της Ουγγαρίας.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γιάκαμπ ξεκίνησε την καριέρα της στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Ουγγαρίας το 1975, έχοντας οριστεί υπεύθυνη για τις εξωτερικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. [4]

Κατά το διάστημα μεταξύ 1991 και 2002, η Γιάκαμπ εργάστηκε στο Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη σε μια σειρά από ανώτερους διοικητικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένου ενός διορισμού της ως Διευθύτριας Διοίκησης και Διοικητικής Υποστήριξης. Πριν από αυτό, ως Διευθύντρια Ανάπτυξης Κρατικής Υγείας, ήταν υπεύθυνη για τις εξωτερικές σχέσεις και τις στρατηγικές εταιρικές σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα, ήταν υπεύθυνη για τον συντονισμό της συνεργασίας με τα 51 κράτη μέλη στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με διεθνείς εταίρους. Κατά τη μακροχρόνια θητεία της στον οργανισμό, διετέλεσε επίσης Διευθύντρια του Τομέα Πληροφόρησης, Τεκμηρίωσης και Επικοινωνίας καθώς και Συντονίστρια του προγράμματος EUROHEALTH.

Κατά το διάστημα μεταξύ 2002 και 2005, η Γιάκαμπ ήταν Υφυπουργός στο Υπουργείο Υγείας, Κοινωνικών και Οικογενειακών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, όπου διαχειρίστηκε τις προετοιμασίες της χώρας στον τομέα της δημόσιας υγείας εν όψει της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαδραμάτισε βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην Τέταρτη Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το Περιβάλλον και την Υγεία, που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη τον Ιούνιο του 2004.

Η Γιάκαμπ ήταν ιδρυτική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στη Στοκχόλμη, παραμένοντας στη θέση αυτή κατά το διάσημα από το 2005 έως το 2010. [5] Υπό την ηγεσία της, το προσωπικό και ο προϋπολογισμός του οργανισμού συνέχισαν να αυξάνονται κάθε χρόνο. [6]

Από το 2010, η Γιάκαμπ υπηρέτησε ως Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κοπεγχάγη. Ήταν υποψήφια της ουγγρικής κυβέρνησης [7] και διαδέχθηκε τον Μαρκ Ντάνζον την 1η Φεβρουαρίου 2010, και έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα από την Κεντροανατολική Ευρώπη και η πρώτη μη γιατρός που υπηρέτησε σε αυτή τη θέση. [8] Η Γιάκαμπ ολοκλήρωσε τη θητεία της ως Περιφερειακή Διευθύντρια το 2019. [9] Τον Μάρτιο του 2019 διορίστηκε Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. [10]

Αμφισβήτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2020, η υπάλληλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Νατάλια Μενάντμπε, υπέβαλε εσωτερικές προσφυγές σχετικά με την τροποποίηση των εντολών της Γιάκαμπ και την αφαίρεση των διευθυντικών της αρμοδιοτήτων μετά την ανάληψη της ευθύνης της Γιάκαμπ ως περιφερειακής διευθύντριας του γραφείου της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη. Στην απόφασή του για την υπόθεση, το Διοικητικό Δικαστήριο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) διαπίστωσε ότι ο Γιάκαμπ ενήργησε κατά «κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της καταγγελλούσης». [11]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Zsuzsanna-Jakab. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 Davos 2014 Participant List. data.qz.com/2014/davosattendees/data/davos14list.json.
  3. 3,0 3,1 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0215642. Ανακτήθηκε στις 1  Μαρτίου 2022.
  4. Zsuzsanna Jakab Advisory Committee: Zsuzsanna Jakab Αρχειοθετήθηκε 2022-01-26 στο Wayback Machine. European Health Forum Gastein (EFGH).
  5. «Former Directors». European Centre for Disease Prevention and Control. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2020. 
  6. Jillian Deutsch (October 18, 2020), Coronavirus exposes flaws with EU's infectious disease agency Politico Europe.
  7. Jenny Lei Ravelo (May 8, 2019), Exclusive: Questions arise over Tedros' new deputy director-general Devex.
  8. Jennifer Rankin (July 21, 2010), A picture of health in crisis times European Voice
  9. «Election of Regional Director 2020». World Health Organization. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2020. 
  10. «Zsuzsanna Jakab appointed WHO Deputy Director-General». World Health Organization. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2020. 
  11. Jenny Lei Ravelo (May 8, 2019), Exclusive: Questions arise over Tedros' new deputy director-general Devex.

Άλλες πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]