Σοσιαλιστική Κίνηση «Εμπρός»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Σοσιαλιστική Κίνηση «Εμπρός» (Sozialisticheskoe Dvizhenie «Vpered»; Социалистическое движение «Вперёд») είναι πολιτική οργάνωση της άκρας αριστεράς στη Ρωσία. Ιδρύθηκε το 2005 από ομάδα ακτιβιστών που αποχώρησαν από το ρώσικο τμήμα η Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή (CWI). Έχει δυνάμεις σε μερικές πόλεις της Ρωσίας (Μόσχα, Νίζνι Νόβγκοροντ, Σαμάρα, Αγία Πετρούπολη, Σαράτωφ, Τιουμέν, Γιαροσλάβλ). Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του «Εμπρός», θεωρείται «διάδοχος της επαναστατικής κληρονομιάς του μπολσεβισμού, της διεθνούς Αριστερής Αντιπολίτευσης και της Τετάρτης Διεθνούς».

Πολιτική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριοι άξονες της δράσης είναι το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα, αντίσταση στην νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση των ρώσικων ΔΕΚΟ και στην καταπάτηση των δημοκρατικών και εργατικών δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης του 2006 το «Εμπρός» πήρε μέρος στον αγώνα ενάντια στην αύξηση των λογαριασμών των ΔΕΚΟ στη Μόσχα, στο Σαράτωφ και στο Τιουμέν. Τον Απρίλη οι ακτιβιστές του Κινήματος στήριξαν με κάθε μέσο την απεργία ενάντια στο κλείσιμο του εργοσασίου «Holodmash» στο Γιαροσλάβλ. Τον Ιούνη στη Μόσχα διεξήχθη μια ποιητική βραδιά όπου δημιουργήθηκε ταμείο υποστήριξης προς την απεργιακή επιτροπή του εργοστασίου. Επίσης τον Ιούνη του 2006 το «Εμπρός» οργάνωσε μια καμπάνια υποστήριξης των απεργών δασκάλων στο Σελέχοβο περιφέρειας Ιρκούτσκ. Από την άνοιξη του 2006 έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο στον αγώνα ενάντια στα παράνομα οικοδομικά έργα στη Μόσχα και στον αγώνα ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Η οργάνωση κρατά επαφή με «εναλλακτικά» σωματεία (VKT, KTR, Zaschita truda).

Διοργανωτικές και διεθνείς σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης κρατάει επαφή με το γαλλικό και το γερμανικό τμήμα της Τετάρτης ΔιεθνούςΕπαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα (LCR) και Επαναστατική Σοσιαλιστική Λίγκα (RSB). Ηγετικό στέλεχος της LCR Αλέν Κριβίν ήρθε στη Μόσχα στα τέλη του 2006.για να μιλήσει στο δεύτερο συνέδριο της οργάνωσης.

Η οργάνωση εκδίδει εφημερίδα με τίτλο «Εμπρός». Το 2006 από κοινού με τη VKT και άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις άρχισε η έκδοση του περιοδικού «Ελεύθερο σωματείο». Από κοινού με το «Ινστιτούτο για την παγκοσμιοποίηση και τα κοινωνικά κινήματα» (ιδρυμένο από τον Μπορίς Καγκαρλίτσκι) και τη VKT συμμετέχει στην έκδοση του περιοδικού «Αριστερή πολιτική».

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]