Σορβική λογοτεχνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η σορβική λογοτεχνία αναφέρεται στη λογοτεχνία που γράφτηκε από τους Δυτικούς Σλάβους της Κεντρικής Ευρώπης, που ονομάζεται Σόρβοι[1][2][3] και γράφουν στις σορβικές γλώσσες (άνω και κάτω σορβικά).

Η σορβική λογοτεχνία ξεκίνησε με την Μεταρρύθμιση και τις μεταφράσεις θρησκευτικών κιεμένων. Η πρώτη μετάφραση της καινής Διαθήκης έγινε το 1549 από τον Μ. Γιακούμπιτσα και το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε το 1574 ήταν το Ζπέβνικ α κατεχίσμ του Άλμπιν Μόλερ (Υμνολόγιο και κατήχηση).[1] Ανατρέξτε επίσης στις Μεταφράσεις της Αγίας Γραφής στα σορβικά.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη στεγάζει πολλά αντίγραφα από πρώιμη σορβική λογοτεχνία. Το νωρίτερο αντίγραφο προέρχεται από ένα αντίγραφο της Προσευχής του Κυρίου , που χρονολογείται από το 1603. Τα σορβικά αναφέρονται σε ένα από τα πρώτα πολυγλωσσικά λεξικά του κόσμου, το πολύγλωττο θησαυρό του Μέγικζερ, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Φρανκφούρτη το 1603.[1]

Μέχρι το 1700, υπήρχαν περίπου 20 βιβλία, τα οποία είχαν κυρίως θρησκευτικό χαρακτήρα. Από αυτή τη πρώιμη περίοδο έχουν διασωθεί μόνο μερικά αποσπάσματα.[1]

Ο Γιούρι Μπριέζαν έχει δημοσιεύσει βιβλία στα άνω σορβικά και τα γερμανικά, ενώ ο Γιούρι Κοχ έχει δημοσιεύσει βιβλία στα κάτω σορβικά και τα γερμανικά.

Σορβική ποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σορβική ποίηση άνθισε στα τέλη του 19ου αιώνα, με ένα από τους πιο αξιόλογους ποιητές που έγραψαν στη γλώσσα να είναι ο Χάντρι Ζέιλερ, γράφοντας έργα μεταξύ του 1883 και του 1891.[1]

Σορβικά περιοδικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μακροβιότερο από τα διάφορα σορβικά περιοδικά είναι το Casopis Macicy Serbskeje, που δημοσιεύτηκαν μεταξύ του 1848 και το 1918.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

21ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια σημαντική πηγή διατήρησης της λογοτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Σόρβιων είναι η σειρά βιβλίων με τίτλο "Podstupimske pśinoski k Sorabistice", που δημοσιεύεται από το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ από το 2000.

Κατάλογος συγγραφέων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατάλογος συγγραφέων στα σορβικά
  • Κατάλογος ποιητών στα σορβικά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Βρετανική Βιβλιοθήκη Lusatian (Λουσατίας) Συλλογές
  2. John Andrew Reaves (1996). The Development of an Ecologically Critical Sorbian Literature as a Consequence of the German Democratic Republic's Dependence on Soft Coal as an Energy Source. University of Wisconsin--Madison. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2013. 
  3. Peter Barker (zgodovinar.) (1993). Some Reflections on the Reception of Sorbian Literature in German After 1945. Böhlau. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2013.