Σκοτεινός καρχαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτησηΣκοτεινός καρχαρίας
Σκοτεινός καρχαρίας που κολυμπάει μαζί με ένα κόμπια
Σκοτεινός καρχαρίας που κολυμπάει μαζί με ένα κόμπια
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Καρχαρινόμορφα (Carcharhiniformes)
Οικογένεια: Καρχαρινίδες (Carcharhinidae)
Γένος: Καρχαρίνος (Carcharhinus)
Είδος: C. obscurus
Διώνυμο
Carcharhinus obscurus (Καρχαρίνος ο σκοτεινός)
Lesueur, 1818

Ο σκοτεινός ή σκουρόχρωμος καρχαρίας (επιστημονική ονομασία Carcharhinus obscurus - Καρχαρίνος ο σκοτεινός) είναι ένα μεγάλο είδος καρχαρία της οικογένειας των καρχαρινίδων, το οποίο ζει σε τροπικά και θερμά εύκρατα ηπειρωτικά νερά όλου του κόσμου. Ο σκοτεινός καρχαρίας είναι ένας κορυφαίος θηρευτής που απαντάται από την ακτή έως την εξωτερική υφαλοκρηπίδα και τα γειτονικά πελαγικά νερά και έχει καταγραφεί σε βάθος 400 μέτρων. Οι πληθυσμοί του μεταναστεύουν εποχιακά προς τους πόλους το καλοκαίρι και προς τον ισημερινό το χειμώνα, ταξιδεύοντας εκατοντάδες έως και χιλιάδες χιλιόμετρα. Ένα από τα μεγαλύτερα μέλη του γένους του, ο σκοτεινός καρχαρίας μπορεί να φτάσει σε μήκος 4.2 μέτρων και βάρος τα 347 κιλά. Έχει ένα κομψό, υδροδυναμικό σώμα και μπορούν να αναγνωριστεί από τη μικρή στρογγυλή μουσούδα του, τα μακρά δρεπανοειδή θωρακικά πτερύγια, την κορυφογραμμή μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ραχιαίου πτερυγίου, και τα αχνώς σημαδεμένα πτερύγια.

Οι ενηλίκοι σκοτεινοί καρχαρίες έχουν μια ευρεία και ποικίλη διατροφή, που αποτελείται κυρίως από οστεϊχθύς, καρχαρίες και σαλάχια και κεφαλόποδα, αλλά και περιστασιακά με καρκινοειδή, αστερίες, βρυόζωα, θαλάσσιες χελώνες, θαλάσσια θηλαστικά, νεκρούς οργανισμούς και σκουπίδια. Αυτό το είδος είναι ζωοτόκο με τριετή αναπαραγωγικό κύκλο. Τα θηλυκά γεννούν κάθε φορά από 3 έως 14 νεαρά, μετά από περίοδο κύησης 22-24 μήνες, μετά από την οποία υπάρχει ένας χρόνος ανάπαυσης πριν κυοφορήσουν ξανά. Τα θηλυκά είναι σε θέση να αποθηκεύσουν το σπέρμα για μεγάλες περιόδους, καθώς οι συναντήσεις τους με κατάλληλους συντρόφους μπορεί να είναι λίγες και αραιές μεταξύ τους, λόγω του νομαδικού τρόπου ζωής τους και τη χαμηλή συνολική αφθονία του είδους. Οι σκοτεινοί καρχαρίες είναι ένα από τα πιο αργά αναπτυσσόμενους καρχαρίες και από αυτούς που ωριμάζουν σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς ενηλικιώνονται σε ηλικία περίπου 20 ετών.

Λόγω της αργού ρυθμό αναπαραγωγής του, ο σκοτεινός καρχαρίας είναι πολύ ευάλωτος στην ανθροκληθίσα εξάντληση του πληθυσμού. Αυτό το είδος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην εμπορική αλιεία για τα πτερύγιά του, που χρησιμοποιούνται στη σούπα από πτερύγια καρχαρία, και για το κρέας τους, το δέρμα και το λάδι από το συκώτι. Επίσης, είναι αγαπητό από τους αλιείς αναψυχής. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) έχει αξιολογήσει αυτό το είδος ως σχεδόν απειλούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο και ευάλωτο στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι πληθυσμοί έχουν μειωθεί στο 15-20% των επιπέδων του 1970. Ο σκοτεινός καρχαρίας θεωρείται δυνητικά επικίνδυνος για τους ανθρώπους λόγω του μεγάλου μεγέθους του, αλλά υπάρχουν λίγες επιθέσεις που αναλογούν σε αυτόν.