Σκιροφοριών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

O Σκιροφοριών είναι ο δωδέκατος μήνας στο αττικό σεληνιακό ημερολόγιο, ο οποίος στην Αθήνα σηματοδοτούσε το τέλος του έτους[1]. Ήταν αφιερωμένος στην Αθηνά Σκιράδα, που φέρει σκίρον, δηλαδή αρχαίο ελληνικό κάλυμμα της κεφαλής.

Σημαντικότερη γιορτή αυτό το μήνα ήταν τα Σκιροφόρια προς τιμήν της Αθηνάς Σκιράδος, του Φυταλμίου Ποσειδώνα, καθώς και των Ελευσινίων Δήμητρας και Κόρης. Πραγματοποιούνταν τη δωδέκατη μέρα του μήνα καλουμένη 2α μεσούντος, δυο μέρες πριν από τα Διιπόλεια ή Βουφόνια, προς τιμήν του Πολιέως Διός.

Επίσης, στις 3η του μήνα (3η αύξοντος), τελούνταν τα Αρρηφόρια ή Ερσηφόρια προς τιμήν της Αθηνάς Πολιάδας, που αποκαλούνταν επίσης Έρση. Το Μέγα Ετυμολογικό Λεξικό ορίζει την εορτή:

Εορτή επιτελουμένη τη Αθηνά, έν Σκιρροφοριώνι μηνί. Λέγεται δέ καί διά του Ε ερρηφορία. Παρά το άρρητα καί μυστήρια φέρειν. Η εάν διά του Ε, παρά την Ερσην την Κέκροπος θυγατέρα, ερσηφορία. Ταύτη γάρ ήγον την έορτήν.

Αρρηφορείν: το χρυσήν εσθήτα φορείν, και χρυσία· τέσσαρες δέ παίδες εχειροτονούντο κατ' ευγένειαν αρρηφόροι από επτά μέχρις ένδεκα. Τούτων δέ δύο διεκρίνοντο, οι διά της υφής του Ιερού πέπλου ήρχοντο και των άλλων των περί αυτόν. Λευκήν δέ εσθήτα εφόρουν και χρυσία.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σε άλλες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας τελευταίος μήνας του χρόνου θεωρούνταν ο Ποσειδεών, σε άλλες όπως η Μακεδονία, ο ∆ίος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]