Σι Λινγκ-τσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σι Λινγκ-τσι
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΚίνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταempress
εφευρέτρια
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚίτρινος αυτοκράτορας
ΤέκναΓιαν-γι
Σάοχαο[1][2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σι Λινγκ-τσι (κινέζικα: 西陵氏), γνωστή και ως Λέι-Ζου (κινέζικα: 嫘祖), είναι μυθική Κινέζα πριγκίπισσα και σύντροφος του θρυλικού Κίτρινου αυτοκράτορα. Σύμφωνα με την κινεζική λαογραφία, ανακάλυψε το μετάξι και τη σηροτροφία, ενώ εφηύρε τον αργαλειό μεταξιού κατά τον 27ο αιώνα π.Χ..

Μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρεται ότι η μυθική πριγκίπισσα, ενώ έπερνε το απογευματινό τσάι της, ένα κουκούλι έπεσε μέσα στο φλιτζάνι της. Σύμφωνα με μια αναφορά, ένα κουκούλι μεταξοσκώληκα έπεσε στο τσάι της και η θερμότητα ξετύλιξε το νήμα του μεταξιού μέχρι να απλωθεί σε εντελώς στον κήπο της. Όταν το μετάξι ξετυλίχθηκε ολόκληρο, είδε ότι στο φλιτζάνι της απέμεινε το μικρό κουκούλι και συνειδητοποίησε το μετάξι προήλθε από αυτό. Αλλες αναφορές περιγράφουν ότι η πριγκίπισσα παρατήρησε μεταξοσκώληκες να τρώνε τα φύλλα της μουριάς και να συνθέτουν κουκούλια. Μάζεψε κάποια κουκούλια και κάθισε να απολαύσει το τσάι της. Ένα κουκούλι έπεσε στο φλιτζάνι με το ζεστό νερό και το νήμα του μεταξιού διαχωρίστηκε από το κουκούλι. Aνακάλυψε ότι θα μπορούσε να χαλαρώσει αυτό το μαλακό και όμορφο νήμα γύρω από το δάχτυλό της.

Έπεισε τον σύζυγό της να της παραχωρήσει ένα άλσος από μουριές, όπου θα μπορούσε να εξημερώσει τις κάμπιες που έκαναν αυτά τα κουκούλια. Της αποδίδεται η επινόηση του κυλίνδρου μεταξιού που ισχυροποιεί την υφαντική ίνα και του πρώτου αργαλειού μεταξιού. Δεν είναι γνωστό εάν η ιστορία είναι αληθινή, αλλά οι ιστορικοί γνωρίζουν ότι η Κίνα υπήρξε ο πρώτος πολιτισμός που χρησιμοποίησε το μετάξι. Η Σι Λινγκ-Σι μοιράστηκε τις ανακαλύψεις της και με αυτό τον τρόπο διαδόθηκε η σηροτροφία και η επεξεργασία μεταξιού στην Κίνα.[3]

Στη σύγχρονη Κίνα, η λαογραφική παράδοση της αναφέρει ως την Μητέρα του μεταξιού. Η Σι Λινγκ-τσι είχε αποκτήσει με τον αυτοκράτορα έναν υιό, τον Τσανγιί, ο οποίος ήταν ο πατέρας του μυθικού αυτοκράτορα Τσανχού. Ο τελευταίος μπόρεσε να αναρριχηθεί στον θρόνο και παρέμμεινε αυτοκράτορας έως τον θάνατό του.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Κλασσικά κινέζικα) 大戴禮記.
  2. Σίμα Τσιεν: «史記» (Κλασσικά κινέζικα) Δεκαετία του 90 π.Χ..
  3. Fan Lizhu (Ιούνιος 2003). The Cult of the Silkworm Mother as a Core of a Local Community Religion in a North China Village: Field Study in Zhiwuying, Baoding, Hebei," The China Quarterly. 174. σελ. 360. .
  4. Asiapac Editorial (2006). Great Chinese emperors: tales of wise and benevolent rule (revised έκδοση). Asiapac Books Pte Ltd. σελ. 9. ISBN 9812294511.  Η παράμετρος |access-date= χρειάζεται |url= (βοήθεια)