Σιωνιστική Κατοχική Κυβέρνηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Σιωνιστική Κατοχική Κυβέρνηση (αγγλικά: Zionist Occupation Government, ή με την συντομογραφία Z.O.G) είναι μια θεωρία συνωμοσίας που υποστηρίζει ότι οι Εβραίοι ελέγχουν κρυφά μια χώρα, ενώ η επίσημη κυβέρνηση είναι ένα καθεστώς μαριονέτα. Η έκφραση χρησιμοποιείται από ομάδες λευκών εθνικιστών και μη εθνικιστών και εθνικοσοσιαλιστών ανά τον κόσμο.

Η λέξη "σιωνιστική" στην "σιωνιστική κατοχική κυβέρνηση" προέρχεται από την ιδεολογία του Σιωνισμού, το κίνημα για την υποστήριξη ενός εβραϊκού κράτους στην γη του Ισραήλ. Πολλοί πιστεύουν σε αυτή τη θεωρία συνωμοσίας βασιζόμενοι στα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών. Η πίστη όμως σε αυτή τη θεωρία δεν πηγάζει μόνο από εκεί, αλλά και από άλλα στοιχεία, τα οποία για πολλούς ανθρώπους φαντάζουν ένοχα, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση προσώπων εβραϊκής καταγωγής σε κυβερνήσεις, ή με συμμετοχή σε λέσχες και οργανώσεις, για τις οποίες λίγες πληροφορίες υπάρχουν. Η τοποθέτηση πολιτικών με εβραϊκή καταγωγή, σε κόμματα και κυβερνήσεις που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη πολιτική ζωή των χωρών, είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο[εκκρεμεί παραπομπή].

Ο όρος «κυβέρνηση σιωνιστικής κατοχής» χρησιμοποιείται από αμερικανούς ακροδεξιούς για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.[1] Μια πρώιμη εμφάνιση του όρου ήταν το 1976 σε ένα άρθρο, με ονομασία Welcome to ZOG-World (καλώς ήλθατε στον κόσμο της Σ.Κ.Κ), που αποδόθηκε στον Αμερικανό εθνικοσοσιαλιστή Eric Thomson. Ο όρος τράβηξε την προσοχή ευρύτερου κοινού στις 27 Δεκεμβρίου του 1984, σε ένα άρθρο των "New York Times", σχετικά με ληστείες που γίνονταν στην Καλιφόρνια και την Ουάσιγκτον από μια ομάδα λευκών εθνικοσοσιαλιστών με όνομα The Order. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα εγκλήματα "διεπράχθησαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για έναν πόλεμο ενάντια στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία η ομάδα αποκαλούσε Z.O.G (Σ.Κ.Κ), «ή Σιωνιστική κατοχική κυβέρνηση».[εκκρεμεί παραπομπή] Αν και ο όρος μαρτυρείται από τη δεκαετία του 1980, γνώρισε διάδοση στις την επόμενη δεκαετία, όταν η οργάνωση «Άρια Έθνη» ανήρτησε στο διαδίκτυο μία «Άρια Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» στην οποία τον χρησιμοποιούσε και απ’ όπου τον υιοθέτησαν άλλες αντισημιτικές αμερικανικές οργανώσεις. Πρόκειται για ένα μοτίβο σκέψης που απαντάται ήδη σε Γάλλους εθνικιστές του ύστερου 19ου αιώνα, στους Ναζί και σε Βρετανούς φασίστες, που χαρακτηρίζανε την κυβέρνηση «εβραϊκή» ή υπό εβραϊκό έλεγχο.[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Cyprian Blamires. «Zionist Occupation Government». Στο: Cyprian Blamires and Paul Jackson, επιμ. World Fascism: A Historical Encyclopedia. 2, σελ. 749. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Zionist Occupation Government της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).