Σιωνιστική Κατοχική Κυβέρνηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Σιωνιστική Κατοχική Κυβέρνηση (αγγλικά: Zionist Occupation Government, ή με την συντομογραφία Z.O.G) είναι μια θεωρία συνωμοσίας που υποστηρίζει ότι οι Εβραίοι ελέγχουν κρυφά μια χώρα, ενώ η επίσημη κυβέρνηση είναι ένα καθεστώς μαριονέτα. Η έκφραση χρησιμοποιείται από ομάδες λευκών και μη εθνικιστών και εθνικοσοσιαλιστών ανά τον κόσμο.

Η λέξη "σιωνιστική" στην "σιωνιστική κατοχική κυβέρνηση" προέρχεται από την ιδεολογία του Σιωνισμού, το κίνημα για την υποστήριξη ενός εβραϊκού κράτους στην γη του Ισραήλ. Πολλοί πιστεύουν σε αυτή τη θεωρία συνωμοσίας βασιζόμενοι στα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών. Η πίστη όμως σε αυτή τη θεωρία δεν πηγάζει μόνο από εκεί, αλλά και από άλλα στοιχεία, τα οποία για πολλούς ανθρώπους φαντάζουν ένοχα, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση προσώπων εβραϊκής καταγωγής σε κυβερνήσεις, ή με συμμετοχή σε λέσχες και οργανώσεις, για τις οποίες λίγες πληροφορίες υπάρχουν. Η τοποθέτηση πολιτικών με εβραϊκή καταγωγή, σε κόμματα και κυβερνήσεις που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη πολιτική ζωή των χωρών, είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο[εκκρεμεί παραπομπή].

Μια πρώιμη εμφάνιση του όρου ήταν το 1976 σε ένα άρθρο, με ονομασία Welcome to ZOG-World (καλώς ήλθατε στον κόσμο της Σ.Κ.Κ), που αποδόθηκε στον Αμερικανό εθνικοσοσιαλιστή Eric Thomson. Ο όρος τράβηξε την προσοχή ευρύτερου κοινού στις 27 Δεκεμβρίου του 1984, σε ένα άρθρο των "New York Times", σχετικά με ληστείες που γίνονταν στην Καλιφόρνια και την Ουάσιγκτον από μια ομάδα λευκών εθνικοσοσιαλιστών με όνομα The Order. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα εγκλήματα "διεπράχθησαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για έναν πόλεμο ενάντια στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία η ομάδα αποκαλούσε Z.O.G (Σ.Κ.Κ), «ή Σιωνιστική κατοχική κυβέρνηση»[εκκρεμεί παραπομπή].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Zionist Occupation Government της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).