Σιλεσιανά ντάμπλινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιλεσιανά ντάμπλινγκ
Προέλευση
ΠεριοχήΣιλεσία
Πληροφορίες
ΕίδοςΝτάμπλινγκ
Κύρια συστατικάΠουρές, αλεύρι πατάτας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Τα σιλεσιανά ντάμπλινγκ (γερμανικά: Schlesische Kartoffelklöße, πολωνικά: kluski śląskie, σιλεσικά: gumiklyjzy, σιλεσικά γερμανικά: schläsche Kließla) είναι ντάμπλινγκ πατάτας, τα οποία είναι παραδοσιακά στην περιοχή της Σιλεσίας στην Πολωνία και τη Γερμανία. Ονομάζονται επίσης białe kluski[1][2] («λευκά ντάμπλινγκ»).

Παρασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ζύμη για λευκά ντάμπλινγκ αποτελείται από αρχικά βρασμένες πατάτες[1] και στη συνέχεια πουρέ πατάτας (μέτρια ψύξη, αλλά ακόμη ζεστό), αλεύρι πατάτας και λίγο αλάτι. Η αναλογία πατάτας και αλευριού είναι περίπου 3:1 ή 4:1. Σε μερικές συνταγές, ένα ολόκληρο αυγό μπορεί να προστεθεί στη ζύμη[3] (αυτό βοηθά στη διαμόρφωση εάν ο πουρές πατάτας κρυώσει πάρα πολύ και η διαμόρφωση γίνει προβληματική).

Υπάρχουν δύο τρόποι σχηματισμού ντάμπλινγκ. Ο πρώτος είναι το κόψιμο με ένα μαχαίρι από τα ρολά ζύμης.[4] Ο άλλος τρόπος είναι απλά να γίνουν ρολό με το χέρι από τη ζύμη και να ανοιχθούν. Τέλος, μια λακουβίτσα για σάλτσα δημιουργείτε με έναν αντίχειρα.[1] Τα ντάμπλινγκ στη συνέχεια βράζονται σε αλατισμένο νερό έως ότου επιπλεύσουν στην επιφάνεια.

Σερβίρισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πιάτο που αποτελείται από ντάμπλινγκ, τηγανητές ρουλάδες βόειου κρέατος με πλούσια σάλτσα και βρασμένο κόκκινο λάχανο είναι (ή συνηθιζόταν να είναι) ένα αμετάβλητο στοιχείο στο γεύμα της Κυριακής σε πολλές παραδοσιακές σιλεσιανές οικογένειες. Τα ντάμπλινγκ που έχουν απομείνει μπορούν να ξαναζεσταθούν ή να τηγανιστούν (όπως οι πατάτες) για δείπνο και να καταναλωθούν με σάλτσα ή βούτυρο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Kluski śląskie (tzw. biołe kluski)». Lista produktów tradycyjnych (woj. opolskie) (στα Πολωνικά). Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2021. 
  2. «Kluski białe śląskie». Lista produktów tradycyjnych (woj. śląskie) (στα Πολωνικά). Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2021. 
  3. Rose Petal Jam - Συνταγές και ιστορίες από ένα καλοκαίρι στην Πολωνία από τους Μπεάτα Ζατόρσκα και Σίμον Τάργκετ, που εκδόθηκαν από τα Tabula Books, Απρίλιος 2011 «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2011. 
  4. Κοναζέφσκα, Μαουγκοζάτα (2011). «1.6.1. Ciasta wyrabiane na stolnicy (see: „kluski śląskie")». Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem: podręcznik do nauki zawodu kucharz w technikum i szkole policealnej. 2. REA s.j. σελ. 41. ISBN 978-83-7141-980-5.