Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Γουαδαλαχάρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Γουαδαλαχάρα
ΧώροςΜεξικό
ΏραΔεν αναφέρεται
Ημερομηνία12 Ιανουαρίου 1915
ΤοποθεσίαΓκουανταλαχάρα
ΤύποςΕκτροχιασμός επιβατικού συρμού
ΑίτιαΒλάβη συστήματος πέδησης
Θάνατοι600

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Γουαδαλαχάρα συνέβη στις 22 Ιανουαρίου 1915 στο Μεξικό και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 600 ανθρώπων.

Η Μεξικανική Επανάσταση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη μέχρι το 1915. Μετά τη δολοφονία του Φρανσίσκο Μαδέρο δύο χρόνια νωρίτερα, την προεδρία της χώρας ανέλαβε ο Βικτοριάνο Χουέρτα, αλλά οι επαναστατικές δυνάμεις με επικεφαλής τους Βενουστιάνο Καρράντζα (Venustiano Carranza) και Πάντσο Βίγια τον ανέτρεψαν και ο Καρράντζα έγινε πρόεδρος το 1914. Ωστόσο, ο Βίγια ήθελε να συνεχίσει την επανάσταση και ακολούθησε ένοπλος αγώνας. Στις 18 Ιανουαρίου 1915 τα στρατεύματα του Καρράντζα κατέλαβαν τη Γουαδαλαχάρα στο νοτιοδυτικό Μεξικό. Διέταξε αμέσως να μεταφερθούν οι οικογένειες των στρατευμάτων του με τρένο από την Κολίμα στην ακτή του Ειρηνικού στο πρόσφατα κατειλημμένο προπύργιο του.[1]

Γύρω στις 22 Ιανουαρίου 1915, ένα ειδικό τρένο με είκοσι βαγόνια ξεκίνησε από την Κολίμα.[2] Ήταν κατάμεστο, με τον κόσμο να έχει κολλήσει ακόμη και στις στέγες και στα συστήματα των τροχών. Εκείνη την περίοδο οι αναχωρήσεις των τρένων δεν ήταν συχνές, το τροχαίο υλικό δεν είχε την απαιτούμενη συντήρηση και οι γραμμές είχαν παραμείνει σε κακή κατάσταση.[3]

Κάπου μεταξύ Κολίμα και Γουαδαλαχάρα, ο μηχανικός έχασε τον έλεγχο, λόγω βλάβης στο σύστημα πέδησης σε μεγάλη, απότομη κατωφέρεια. Καθώς αυξανόταν η ταχύτητα, πολλοί άνθρωποι πετάχτηκαν από το τρένο καθώς αυτό έπαιρνε τις στροφές. Τελικά ολόκληρο το τρένο ξέφυγε από τις γραμμές και κατέληξε σε βαθύ φαράγγι, ενώ λιγότεροι από 300 από τους 900 επιβαίνοντες επέζησαν από την καταστροφή.[4]. Μερικοί από τους στρατιώτες του Καρράντζα, Ινδιάνοι Yaqui αυτοκτόνησαν όταν άκουσαν τον θάνατο των οικογενειών τους. Άλλοι ορκίστηκαν να εκδικηθούν το πλήρωμα του τρένου, αλλά αυτό είχε επίσης σκοτωθεί στην καταστροφή.

Η τραγωδία παραμένει το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Βόρειας Αμερικής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Railway Technology: The world's worst train disasters». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2022. 
  2. MEMIM Encyclopedia: Guadalajara train disaster
  3. Stanley Linn Robe, Azuela and the Mexican Underdogs, University of California Press, σελ. 69
  4. The New Yoork Times: 600 KILLED IN TRAIN DISASTER.; Twenty Cars Packed with Mexicans Plunged Into an Abyss

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]