Σιδηροδρομικός σταθμός Σατλέ-Λε Αλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σατλέ - Λε Αλ
Châtelet – Les Halles
Πληροφορίες
Γραμμές
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας9 Δεκεμβρίου 1977
ΔιαχειριστήςRATP
Επίπεδα4
Τύπος δόμησηςΥπόγειος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σχεδιαστική απεικόνιση

v

Ο Σιδηροδρομικός σταθμός Σατλέ-Λε Αλ είναι υπόγειος σταθμός του δικτύου RER, επί των γραμμών Α, Β και D. Βρίσκεται μεταξύ του εμπορικού κέντρου των Λε Αλ και της πλατείας Σατλέ, στο Παρίσι και πήρε το όνομά του από αυτά τα δύο σημεία καθώς υπάρχουν και δυο σταθμοί του Μετρό Παρισιού στο Σατλέ και την Λε Αλ αντίστοιχα. Εγκαινιάστηκε το 1977 και επί του παρόντος είναι υπό ανακαίνιση. Είναι εξ ολοκλήρου υπόγειος τετραώροφος σταθμός με σταθερές και κυλιόμενες ηλεκτρικές κλίμακες και προσφέρει τη δυνατότητα μετεπιβίβασης μεταξύ των τριών γραμμών που εξυπηρετεί.

Δομή του σταθμού.

Σύμφωνα με την RATP (Régie autonome des transports parisiens), είναι ο μεγαλύτερος υπόγειος σταθμός στην Ευρώπη[1] ή παγκοσμίως σύμφωνα με άλλες πηγές ως προς το εμβαδόν και την κίνηση επιβατών,[2][3] καθώς και το μεγαλύτερο συγκρότημα σταθμών παγκοσμίως.

Μελλοντικά σχέδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μπερδεμένο «κουβάρι» του συγκροτήματος του σταθμού, το οποίο προκαλεί σύγχυση τόσο στους τουρίστες όσο και στους κατοίκους του Παρισιού, αποτελεί θέμα συζήτησης ήδη από την αρχική κατασκευή του. Η κατασκευή νέων κυλιόμενων κλιμάκων και η βελτίωση του φωτισμού αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης βραχυπρόθεσμα. Η μελλοντική είσοδος / έξοδος Sainte-Honoré θα επιτρέψει την άμεση πρόσβαση στα τρένα RER από τη rue des Halles και τη rue de Rivoli.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ouverture de la Porte Marguerite de Navarre, nouvel accès direct à la gare de Châtelet-Les Halles, article du 24 mai 2017, sur ratp.fr via web.archive.org, consulté le 8 septembre 2020 ; ce document est une archive.
  2. . 2 Μαρτίου 2022 https://actu.fr/ile-de-france/paris_75056/la-plus-grande-gare-souterraine-du-monde-se-trouve-a-paris_49104680.html.  Unknown parameter |titre= ignored (|title= suggested) (βοήθεια); Unknown parameter |site= ignored (βοήθεια); Missing or empty |title= (βοήθεια).
  3. https://www.sortiraparis.com/arts-culture/histoire-patrimoine/articles/287426-le-saviez-vous-la-station-chatelet-les-halles-est-la-plus-grande-gare-souterraine-du-monde.  Text " 2023-08-08" ignored (βοήθεια); Unknown parameter |titre= ignored (|title= suggested) (βοήθεια); Unknown parameter |site= ignored (βοήθεια); Missing or empty |title= (βοήθεια).