Σιδηροδρομικός Σταθμός Λουτρακίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Λουτρακίου είναι σταθμός του ΟΣΕ, επί της σιδηροδρομικής γραμμής Ισθμού - Λουτρακίου, στη χιλιομετρική θέση 5,199 από το σταθμό του Ισθμού και της οποίας αποτελεί τερματικό σταθμό. Βρίσκεται στον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας και πήρε το όνομά του από την πόλη που εξυπηρετεί.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εγκαινιάστηκε την 1η Αυγούστου 1954 και η αρχική του θέση ήταν στην παραλία του Λουτρακίου. Μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση, στην κεντρική πλατεία του Λουτρακίου, το 1955. Διαθέτει πλευρική αποβάθρα και η σημερινή του μορφή ανάγεται στη δεκαετία του 1990.

Τα τακτικά δρομολόγια προς τον σταθμό Λουτρακίου έπαυσαν το 2006 και ο σταθμός έκλεισε οριστικά στις 4 Φεβρουαρίου 2007, προκειμένου να ανακατασκευαστεί σε διαφορετική θέση, παράλληλα με την ανακατασκευή της γραμμής Ισθμού - Λουτρακίου.

Ο σταθμός Λουτρακίου δεν πρέπει να συγχέεται με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ισθμού, ο οποίος έφερε μέχρι τις 31 Ιουλίου 1954 την ονομασία «Λουτράκι», αφού ήταν μέχρι τότε ο πλησιέστερος προς το Λουτράκι σιδηροδρομικός σταθμός.

Με την νέα γραμμή Ισθμού-Λουτρακίου, ο τερματικός σταθμός θα βρίσκεται στην συμβολή Αιγαίου και Ποσειδώνος.


Προηγούμενος σταθμός Σιδηροδρομικές γραμμές Επόμενος σταθμός
Πολυκατοικίες   Ισθμός - Λουτράκι   Τερματικός