Σημαία της Ζανζιβάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία του Σουλτανάτου της Ζανζιβάρης, σε χρήση από την ανεξαρτησία το 1963 μέχρι την ανατροπή του Σουλτάνου τον Ιανουάριο του 1964
Σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ζανζιβάρης και της Πέμπα (1964) προτού δημιουργηθεί η Ηνωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας.
Η σημαία της Ζανζιβάρης από το 2005

Η σημαία της Ζανζιβάρης είναι σήμερα τρίχρωμη με οριζόντιες λωρίδες. Στην πρώτη λωρίδα επάνω είναι ενσωματωμένη η σημαία της Τανζανίας.Η νέα σημαία του νησιού καθιερώθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 2005.

Εξέλιξη ανά τις δεκαετίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία έχει υποστεί πολλές και δραματικές τροποποιήσεις από την ανεξαρτησία της χώρας, το 1964. Μόλις έγινε ανεξάρτητο Σουλτανάτο, η σημαία ήταν κίτρινη με κόκκινες οριζόντιες γραμμές μαζί με πράσινα μισοφέγγαρα, σύμβολα του Ισλάμ.

Έπειτα από το πραξικόπημα στις 17 Ιανουαρίου 1964 άλλαξε το καθεστώς και η σημαία. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν δύο σημαίες, η μαύρη-κίτρινη-μπλε με οριζόντιες λωρίδες και η μπλε-μαύρη-πράσινη, η οποία επέζησε και χρησιμοποιήθηκε πιο πολύ. Η σημαία αυτή είχε μια λευκή λωρίδα στο μέρος από όπου κυματίζει.

Η νέα σημαία καθιερώθηκε με νόμο που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2004. Υψώθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2005. Στη σημαία εμπεριέχεται η σημαία της Τανζανίας και αυτό σημαίνει ότι η Ζανζιβάρη αποτελεί τμήμα της Ηνωμένης Δημοκρατίας της Τανζανίας. Η νέα σημαία περιέχει τα χρώματα: πράσινο, χρυσό, μπλε σκούρο, μπλε ανοικτό και μαύρο. Η σημαία προστατεύεται από αυστηρή νομοθεσία και οποιοσδήποτε δείξει περιφρόνηση σε αυτήν, τιμωρείται με φυλάκιση 5 ετών.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]