Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σερβική Αυτόνομη Περιφέρεια της Βοσνιακής Κράινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°46′N 17°11′E / 44.767°N 17.183°E / 44.767; 17.183

Σερβική Αυτόνομη Περιφέρεια της Βοσνιακής Κράινα
19911992

Σημαία
ΠρωτεύουσαΜπάνια Λούκα
Πολίτευμαπροσωρινή κυβέρνηση
Γεωγραφικές συντεταγμένες44°46′0″N 17°11′0″E

Η Σερβική Αυτόνομη Περιφέρεια της Βοσνιακής Κράινα (σερβικά: Српска aутономна oбласт Босанска Крајина, σερβικά λατινικά: Srpska autonomna oblast Bosanska Krajina) ήταν αυτοανακηρυχθείσα Σερβική Αυτόνομη Περιφέρεια εντός της σημερινής Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Μερικές φορές αποκαλούταν ως Αυτόνομη Περιφέρεια της Κράινα (σερβικά: Аутономна oбласт Крајина, σερβικά λατινικά: Automna oblast Krajina), ή Αυτόνομη Περιοχή της Κράινα (ARK).[1] Η ΣΑΠ Βοσνιακής Κράινα βρίσκεται στη γεωγραφική περιοχή Μποσάνσκα Κράινα. Η πρωτεύουσά της ήταν η Μπάνια Λούκα. Σήμερα, ένα σημαντικό μέρος της αποτελεί μέρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Η ΣΑΠ Βοσνιακής Κράινα αναπτύχθηκε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1991 στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ένα βήμα προς την ανεξαρτησία που θα λάβει η Βοσνία, όπως η Σλοβενία και η Κροατία. Ο στόχος ήταν να υπάρχουν περιοχές στις οποίες οι Σέρβοι είχαν πλειοψηφία ή σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, αποτρέποντας αυτή την ανεξαρτησία. Οι Σέρβοι για αυτό δημιούργησαν τρεις Σερβικές αυτόνομες επαρχίες και μία Σερβική αυτόνομη περιφέρεια (η περιφέρεια ήταν ΣΑΠ Βοσνιακής Κράινα).

Η ΣΑΠ Βοσνιακής Κράινα δημιουργήθηκε από την Κοινότητα (Σύνδεσμος) των Δήμων της Βοσνιακής Κράινα, με την εξαίρεση ότι δεν περιλάμβανε την περιοχή που είναι γνωστή ως δήμος Τσαζίνσκα Κράινα ή Πρίγιεντορ αρχικά. Άλλες παρόμοιες καταστάσεις έγιναν σε άλλους Συλλόγους Δήμων (ή Κοινότητα Δήμων) στη Βοσνία, οι οποίες ήταν ένα είδος κυβέρνησης που δημιουργήθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Στις ή γύρω στις 16 Σεπτεμβρίου 1991 η Ένωση των Δήμων της Βοσνιακής Κράινα μετατράπηκε σε αυτόνομη περιφέρεια της Κράινα (ARK), η οποία συμπεριλάμβανε (μεταξύ άλλων) τους ακόλουθους δήμους: Μπάνια Λούκα, Μπίχατς-Ρίπατς, Μποσάνσκα Ντούμπιτσα, Μποσάνσκα Γκράντισκα, Μποσάνσκα Κρούπα, Μποσάνσκι Νόβι, Μποσάνσκι Πέτροβατς, Τσέλινατς, Ντόνγι Βακούφ, Κλιουτς, Κοτόρ Βαρός, Πρίγεντορ, Πρνιαβόουρ, Σάνσκι Μοστ, Σίποβο και Τέσλιτς. Μια ξεχωριστή Συνέλευση του Σερβικού Λαού στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1991, όπου κυριαρχούσε το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα. Στις 9 Ιανουαρίου 1992, η Συνέλευση ενέκρινε δήλωση σχετικά με την προκήρυξη της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Η γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει την Αυτόνομη περιφέρεια της Κράινα έγινε έτσι μέρος της ανακηρυχθείσας Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.[1]

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ΣΑΠ στη Βοσνία που δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, η ΣΑΠ Βοσνιακής Κράινα ιδρύθηκε επίσημα στις 25 Απριλίου 1991, αλλά με την επωνυμία ARK (Αυτόνομη Περιφέρεια Κράινα - αναφερόμενη στη Βοσνιακή Κράινα). Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1991 έγιναν προσπάθειες για τη συγχώνευσή της με τη ΣΑΠ Κράινας. Στις 12 Σεπτεμβρίου το όνομά της άλλαξε επίσημα σε ΣΑΠ Βοσνιακής Κράινα.