Σεβαστή Ξάνθου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβαστή Ξάνθου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1798
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕμμανουήλ Ξάνθος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός
Υπογραφή

Η Σεβαστή Ξάνθου (Σεβαστή Κρουστάλα- Ξάνθου) (1798- ;) ήταν σύζυγος του Εμμανουήλ Ξάνθου πρωτεργάτη και μέλους της Φιλικής Εταιρείας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σεβαστή Ξάνθου μαζί με την μητέρα της Μαριόρα και τις δύο αδελφές της Ευφροσύνη και Ελένη, ζούσαν στο Αρναούτκιοϊ της Κωνσταντινούπολης. Σε ηλικία 17 ετών (1815) και μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, η Σεβαστή θα παντρευτεί τον Εμμανουήλ Ξάνθο[1] . Από αυτό τον γάμο θα προκύψουν τρία παιδιά ο Νικόλαος, ο Περικλής και η Ασπασία. Όταν το 1821 ξεσπά η Ελληνική Επανάσταση, η οικογένεια θα μεταφερθεί από την Κωνσταντινούπολη στο Ισμαήλ για μεγαλύτερη ασφάλεια, μαζί πάντα με την μητέρα και τις αδελφές της Σεβαστής, ενώ το 1822 με πρωτοβουλία της Σεβαστής αισθανόμενη το εχθρικό περιβάλλον γύρω της θα εγκαταλείψουν το Ισμαήλ και θα εγκατασταθούν στο Κισνόβι[2] . Κατά την διάρκεια της απουσίας τού Εμμανουήλ Ξάνθου, αρχικά λόγω της ανάληψης της ευθύνης για την οργάνωση της Ελληνικής Επανάστασης και αργότερα λόγω του εγκλεισμού του σε μοναστήρι στο Μαρτζινένι[3] , την οικογένειά του θα αναλάβουν να φροντίζουν έμπιστα σε αυτό άτομα όπως ο σύγγαμβρός του Μιχαήλ Μιχάλογλου (σύζυγος τής Ευφροσύνης) και ο Μιχαήλ Φωκιανός ο οποίος θα αναλάβει την διαχείριση των οικονομικών τής οικογένειας.

Η Σεβαστή Ξάνθου βίωσε για αρκετά χρόνια την απουσία του συζύγού της παρ’ όλα αυτά αντεπεξήλθε μεγαλώνοντας την οικογένειά της, ήρθε σε επαφή με αρκετούς αγωνιστές, μέλη της Φιλικής Εταιρείας και εξέχουσες προσωπικότητες εκείνης της εποχής ζητώντας βοήθεια και πληροφορίες για τον σύζυγό της[4] .

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τρ. Τσίμπανη- Δάλλα, 27 Επιστολές της Σεβαστής προς τον Εμμανουήλ Ξάνθο, ΙΕΕΕ, Αθήνα 2014, σ.7.
  2. Τρ. Τσίμπανη- Δάλλα, 27 Επιστολές της Σεβαστής προς τον Εμμανουήλ Ξάνθο, ΙΕΕΕ, Αθήνα 2014, σσ. 10-11.
  3. Β. Π. Παναγιωτόπουλος, Βαρώνος Κωνσταντίνος Μπέλλιος. Ένας ομογενής στην Αθήνα του 1836, ανάτυπο από τις «Εποχές», 17 Σεπτ. 1964, σσ. 10-11.
  4. Τρ. Τσίμπανη- Δάλλα, 27 Επιστολές της Σεβαστής προς τον Εμμανουήλ Ξάνθο, ΙΕΕΕ, Αθήνα 2014, σσ. 77-78.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τσίμπανη-Δάλλα Τρισεύγενη, 27 Επιστολές της Σεβαστής προς τον Εμμανουήλ Ξάνθο, εκδ. Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Αθήνα, 2014.
  • Παναγιωτόπουλος Β.Π., Βαρώνος Κωνσταντίνος Μπέλλιος. Ένας ομογενής στην Αθήνα του 1836, ανάτυπο από τις «Εποχές», 17 Σεπτ. 1964 από τη σειρά: Σταθμοί προς τη νέα ελληνική κοινωνία.