Σαρκόγυπας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαρκόγυπας

Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Αετόμορφα (Accipitriformes)
Οικογένεια: Αετίδες (Accipitridae)
Υποοικογένεια: Γυπίνες (Aegypiinae)
Γένος: Σαρκόγυπας (Sarcogyps)
Lesson, 1842
Είδος: S. calvus
Διώνυμο
Sarcogyps calvus (Σαρκόγυπας ο φαλακρός)
Scopoli, 1786

Τρέχουσα σειρά κατανομής του Σαρκόγυπα

Ο Σαρκόγυπας (Sarcogyps calvus) είναι πολύ σπάνιο είδος γύπα της οικογένειας των Αετίδων. Ζει σε ολόκληρη σχεδόν την χερσόνησο της Ινδίας καθώς και σε τμήματα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Μορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θηλυκός σαρκόγυπας στο πάρκο Ράθαμπορ

Ο σαρκόγυπας είναι ένας μεσαίου μεγέθους γύπας, με 76-86 εκ. μήκος,3,5-6,3 κιλά βάρος και 1,99-2,6 μέτρα άνοιγμα φτερούγων. Το κεφάλι του είναι σχεδόν φαλακρό με: κόκκινο βαθύ χρώμα στα ενήλικα ενώ στα ανήλικα είναι πιο χλωμό. Έχει μαύρο φτέρωμα με λευκό μπάλωμα στο στέρνο. Τα ερετικά είναι πιο ανοιχτόχρωμα από το υπόλοιπο φτέρωμα. Τα φύλα ξεχωρίζουν από την ίριδα των ματιών τους: τα αρσενικά έχουν χλωμότερη, υπόλευκη ίριδα, ενώ τα θηλυκά έχουν σκούρα καφέ.

Συστηματική ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σαρκόγυπας ανήκει στους Γύπες του Παλαιού Κόσμου. Το είδος του δεν περιλαμβάνει υποείδη (μονοτυπικό).

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σαρκόγυπας ζει συνήθως σε ανοιχτές εκτάσεις σε καλλιεργήσιμες και ημιερημικές περιοχές. Επίσης βρίσκονται σε δάση φυλλοβόλων και στους πρόποδες και κοιλάδες των ποταμών. Βρίσκεται συνήθως μέχρι το υψόμετρο των 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. BirdLife International (2013). «Sarcogyps calvus». IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2013. 
  2. Ferguson-Lees, James· David A. Christie (17 Σεπτεμβρίου 2001). Raptors of the world. Houghton Mifflin Harcourt. σελίδες 443–444. ISBN 978-0-618-12762-7.