Σαντιρβάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρήνη (şadırvan) για τελετουργικές πλύσεις εμπρός στην Αγιά Σοφιά, στην Ιστανπούλ.

Το Σαντιρβάν (τουρκικά: şadırvan, αραβικά: شاذروان‎) είναι είδος κρήνης το οποίο, συνήθως, κατασκευάζεται εντός του περιβόλου ή στην είσοδο εμπρός σε τζαμιά, καραβανσεράι, τεκέδες και μεντρεσέδες, με κύριο σκοπό την παροχή νερού για κατάποση ή τελετουργική πλύση σε αριθμό ανθρώπων ταυτόχρονα, καθώς και ως διακοσμητικό οπτικό ή ακουστικό στοιχείο.

Ο όρος σαντιρβάν είναι περσικής προελεύσεως, ενώ, επίσης, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται η Πλατεία του Σαντερβάν στο Πρίζρεν, καθώς και η Γέφυρα του Σαντερβάν Μπαντ-ε Καϊσάρ στο Ιράν.

Ο όρος σαντιρβάν, εναλλακτικά, είναι δυνατό να εμφανίζεται ως σαντερβάν, σαντερουάν, σαντρβάν ή σεντρβάν[1][2][3] και σαντραβάν.[4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Κροατικά) Hrvatski enciklopedijski rječnik, urednici Ranko Matasović, Ljiljana Jojić. Zagreb : Novi Liber, 2002. Str. 1272.
  2. (Σερβικά) «Pitanje br. 1545». http://www.knjiznica.hr. knjižnica.hr. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  3. (Σερβικά) Škaljić, A. Turcizmi u srpskohrvatskom jeziku. 6. izd. Sarajevo : Svjetlost, 1989. Str. 578.
  4. (Βουλγάρικα) «шадраван». http://rechnik.info/. Pечник. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Shadirvan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).