Σίμων Μάγερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σίμων Μάγερ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Simon Marius (Λατινικά)
Γέννηση20 Ιανουαρίου 1573 (1573-01-20)
Γκούντσενχαουζεν[1]
Θάνατος5 Ιανουαρίου 1625 (51 ετών)
Άνσμπαχ[2]
ΥπηκοότηταPrincipality of Ansbach
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Πάδοβας και Fürstenschule Heilsbronn
Γνωστός γιατην περιγραφή του πλανήτη Δία και του Γαλαξία της Ανδρομέδας
ΓονείςReichart Mayr
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςαστρονομία
Ιδιότηταμαθηματικός, αστρονόμος και ιατρός
Διδακτορικός καθηγητήςΤύχο Μπράχε
Φοιτητές τουBaldassarre Capra

Ο Σίμων Μάγερ (Simon Mayr, 20 Ιανουαρίου 1573 - 5 Ιανουαρίου 1625), γνωστός και ως Σίμων Μάριος, ήταν Γερμανός αστρονόμος. Γεννήθηκε στο Γκούντσενχαουζεν, κοντά στη Νυρεμβέργη, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην πόλη του Άνσμπαχ.

Δημοσίευσε το 1614 σύγγραμμα με τον τίτλο «Mundus iovialis anno 1619 detectus...» ή De Mundo Joviali, στο οποίο αναφέρει τους 4 μεγάλους δορυφόρους του πλανήτη Δία. Πολλοί είναι εκείνοι που αποδίδουν σ΄ αυτόν την ανακάλυψή τους, αλλά ο Γαλιλαίος τους ανακάλυψε αυτός πρώτος το 1610 αποδίδοντας στον Μάγερ την ανακάλυψη του δεύτερου δορυφόρου. Ωστόσο, ο Μάγερ είναι αυτός που τους έδωσε τα ονόματα με τα οποία τους γνωρίζουμε σήμερα.

Πάντως ο Μάγερ υπήρξε ο πρώτος που περιέγραψε τον Μέγα Γαλαξία της Ανδρομέδας με τη βοήθεια τηλεσκοπίου. Συγκεκριμένα, στο παραπάνω έργο του σημειώνει ότι τον παρατήρησε στις 15 Δεκεμβρίου 1612 και ότι έμοιαζε με «τη φλόγα ενός κεριού όπως φαίνεται τη νύκτα μέσα από κέρας» (εκείνη την εποχή φύλακες για τη νύκτα περιπολούσαν τις μικρές πόλεις της Ευρώπης εφοδιασμένοι με φανούς, τις φλόγες των κεριών των οποίων προστάτευαν παράθυρα καλυμμένα με λεπτότατη επίστρωση κέρατος). Η περιγραφή αυτή δίνει μια καλή ιδέα σχετικά με την εμφάνιση του Γαλαξία της Ανδρομέδας όταν παρατηρείται με μικρό τηλεσκόπιο, αν και άλλοι αστρονόμοι του 17ου αιώνα τον περιέγραψαν διαφορετικά.

Ο Σίμων Μάγιερ είχε σπουδάσει Αστρονομία κοντά στον μεγάλο Δανό αστρονόμο Τύχωνα με δαπάνες του Γεωργίου Φρειδερίκου, Κόμητα του Άνσμπαχ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Marios-Portal Μαθηματικός – Ιατρός – Αστρονόμος