Σέβεζο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°38′36.3″N 9°8′14.6″E / 45.643417°N 9.137389°E / 45.643417; 9.137389

Σέβεζο

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σέβεζο
45°38′36″N 9°8′15″E
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία της Μόντσα και της Μπριάντσα
ΠροστάτηςΓερβάσιος και Προτάσιος
Έκταση7,4 km²[1]
Υψόμετρο211 μέτρα
Πληθυσμός23.882 (1  Ιανουαρίου 2023)[2]
Ταχ. κωδ.20822
Τηλ. κωδ.0362
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Σέβεζο (ιταλικά: Seveso, δυτικά λομβαρδικά: Séves) είναι ιταλικός δήμος στην Επαρχία της Μόντσα και της Μπριάντσα, στην περιφέρεια της Λομβαρδίας. Η οικονομία του Σέβεζο βασίζεται παραδοσιακά στη βιομηχανία επίπλων.

Το όνομα της πόλεως προήλθε από τον ποταμό Σέβεζο, που διασχίζει τον δήμο στη διεύθυνση βορρά-νότου.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη βρίσκεται μόλις 21 χιλιόμετρα βορείως του Μιλάνου, στην πεδιάδα της Μπριάντσα. Το έδαφος του δήμου είναι αστικοποιημένο σε μεγάλο βαθμό και οι περισσότεροι κάτοικοί του διαμένουν στην πόλη.

Το Σέβεζο βρίσκεται πάνω στον εθνικό δρόμο Statale dei Giovi, που συνδέει το Μιλάνο με το Κόμο, και πάνω στον αυτοκινητόδρομο Μιλάνου-Μέντα. Ο σιδηροδρομικός σταθμός «Σέβεζο» βρίσκεται πάνω στη γραμμή Μιλάνου-Άσσο, ενώ ο σιδηροδρομικός σταθμός «Σέβεζο-Μπαρουκκάνα» πάνω στη γραμμή Σαρόννο–Σερένιο.

Ο δήμος του Σέβεζο συνορεύει με τους εξής 5 δήμους: Μέντα (Meda), Σερένιο, Μπαρλασσίνα, Κολλάτε και Τσεζάνο Μαντέρνο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι απαρχές του Σέβεζο χρονολογούνται περί τον 3ο αιώνα π.Χ., όταν περιοχές γύρω από τη Μπριάντσα χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιωτικά φυλάκια για την κατάκτηση της Γαλατίας από τους Ρωμαίους. Περί το 780 μ.Χ. ιδρύθηκε το μοναστήρι της Μέντα, όπου υπάχθηκαν τα εδάφη του σημερινού δήμου του Σέβεζο.

Το 1252 ο ναός του Αγίου Πέτρου του Μάρτυρα (S. Pietro Martire) ανεγέρθηκε στη μνήμη του Δομινικανού ιερομονάχου που είχε δολοφονηθεί στο Σέβεζο. Στην κρύπτη του ναού φυλάσσεται ακόμα το μαχαίρι με το οποίο δολοφονήθηκε ο Άγιος.

Η πόλη κτυπήθηκε τον 16ο αιώνα δύο φορές, την πρώτη από λιμό και τη δεύτερη από πανδημία. Κατά τον 17ο αιώνα το Σέβεζο διοικήθηκε από αρκετές διαφορετικές οικογένειες, από τις οποίες η οικογένεια Αρέζε άφησε πίσω της έναν αριθμό μνημείων που ξεχωρίζουν.

Το Σέβεζο έγινε παγκοσμίως γνωστό όταν στις 10 Ιουλίου 1976 διερράγησαν μικρές δεξαμενές στο χημικό εργοστάσιο ICMESA (Industrie Chimiche Meda Società Azionaria) γνωστής ελβετικής πολυεθνικής εταιρείας. Ως αποτέλεσμα, διέφυγαν στην ατμόσφαιρα μερικά χιλιόγραμμα πολυχλωριωμένης διβενζοδιοξίνης TCDD (2,3,7,8-τετραχλωροδιβενζοδιοξίνη). Δεκάδες χιλιάδες ζώα αγροκτημάτων και κατοικίδια ψόφησαν εξαιτίας αυτού ή θανατώθηκαν αργότερα και τάφηκαν σε χώρους επικίνδυνων αποβλήτων. Ακόμα και το χώμα σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων αφαιρέθηκε για λόγους προστασίας και τάφηκε σε παρόμοιους χώρους. Πιστεύεται πάντως πως δεν συνέβη ούτε ένας θάνατος ανθρώπου που να μπορεί να αποδοθεί άμεσα στη διαρροή. Το περιστατικό έγινε γνωστό ως Καταστροφή του Σέβεζο. Σήμερα στην κυρίως μολυνθείσα έκταση υπάρχει ένα πάρκο που ονομάζεται «Bosco delle Querce» («Δασύλλιο Δρυών»).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]