Σάλουμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σάλουμ
ΣκηνοθεσίαJean Luc Herbulot
ΠρωταγωνιστέςYann Gael
Πρώτη προβολή2021
ΠροέλευσηΣενεγάλη
ΓλώσσαΓαλλικά και Wolof

Το Σάλουμ (πρωτότυπος τίτλος: Saloum) είναι μια γαλλοσενεγαλική ταινία τρόμου του 2021 σε σκηνοθεσία του Κονγκολέζου σκηνοθέτη Ζαν Λικ Ερμπλό.[1] Διαδραματίζεται στη Σενεγάλη το 2003 και χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον συνδυασμό γαλλικών, γλώσσας γουολόφ και νοηματικής γλώσσας.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας τριάδας επίλεκτων Αφρικανών μισθοφόρων, που ονομάζονται "Ύαινες του Μπανγκί", οι οποίοι, καθ' οδόν από το Μπισάου στο Ντακάρ, προσπαθούν περνώντας απαρατήρητοι να βρουν προμήθειες σε ένα θέρετρο κοντά στο δέλτα του ποταμού Σάλουμ στη Σενεγάλη, όπου πρέπει να αγωνιστούν για την επιβίωση.[2][3] Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Γιαν Γκαέλ, Ρότζερ Σάλαχ και Μέντορ Μπα ως Υαινες, μαζί με τους Έβελιν Ίλι Γιούχεν, Μπρούνο Χένρι και Μαριέλ Σαλμιέ σε δεύτερους ρόλους. Ήταν ένας από τους τελευταίους ρόλους του Μπα, καθώς πέθανε τον Αύγουστο του 2023.[4] Πρόκειται για μια φανταστική ιστορία εμπνευσμένη από αφρικανικούς θρύλους και γεγονότα της πραγματικής ζωής.[5]

Η ταινία έκανε τη διεθνή της πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο 2021 στις 30 Σεπτεμβρίου 2021,[6] αποσπώντας την αποδοχή των κριτικών. Προβλήθηκε παγκοσμίως,[7][8] και άρχισε να προβάλλεται διεθνώς στο Shudder τον Σεπτέμβριο του 2022.[9] Το Σάλουμ δέχτηκε πολύ θετικές κριτικές, κυρίως για τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες. Ο Ερμπλό κέρδισε Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο τμήμα Next Wave στο Fantastic Fest[10] και η ταινία κέρδισε Βραβείο Κοινού δημοφιλέστερης ταινίας στο πρόγραμμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βανκούβερ 2021.[11]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ύαινες του Μπανγκούι, μια τριάδα ελίτ Αφρικανών μισθοφόρων που αποτελούνται από τους Τσάκα, Ράφα και Μινουί, προσλαμβάνονται για να βγάλουν τον Φίλιξ, Μεξικανό βαρόνο ναρκωτικών, από το Μπισάου της Γουινέας-Μπισάου εν μέσω του πραξικοπήματος του 2003 και να τον μεταφέρουν στο Ντακάρ της Σενεγάλης με αντάλλαγμα έναν χαρτοφύλακα γεμάτο χρυσό. Στη διαδρομή, μια διαρροή στο αεροπλάνο τους, που αργότερα καταλαβαίνουν ότι ήταν δολιοφθορά, τους αναγκάζει να προσγειωθούν σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Σενεγάλης.

Αναζητώντας ένα μέρος για να ξεφύγουν από την αστυνομία και να βρουν ρητίνη και καύσιμα για το αεροπλάνο τους, ο Τσάκα, γέννημα θρέμμα της περιοχής, οδηγεί τις Ύαινες και τον Φίλιξ σε ένα απομονωμένο θέρετρο που ονομάζεται Μπαομπάμπ, κοντά στο δέλτα του σενεγαλέζικου ποταμού Σάλουμ ισχυριζόμενος ότι γνωρίζει το μέρος και τον ιδιοκτήτη του, Ομάρ. Οι τέσσερις άνδρες παρουσιάζονται ως χρυσωρύχοι στον έμπιστο υπάλληλο του Ομάρ, Σαλαμάνε, και στους άλλους καλεσμένους του Μπαομπάμπ: τους καλλιτέχνες Γιουνς και Σεφόρα, και την Άουα, μια γυναίκα που είναι κωφή. Εκεί, προκύπτουν εντάσεις λόγω τόσο της Άουα που αποκαλύπτει στις Ύαινες μέσω της νοηματικής γλώσσας (την οποία μόνο αυτή και οι Ύαινες καταλαβαίνουν) ότι ξέρει ποιοι είναι και θα αποκαλύψει την πραγματική τους ταυτότητα αν δεν την δεχτούν στην ομάδα τους, όσο και λόγω της άφιξης του Σούλεϊ, ενός αστυνομικού από το Ντακάρ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει έρθει για διακοπές.

Την επόμενη μέρα, ο Σούλεϊ αποκαλύπτει στον Φίλιξ ότι γνωρίζει ποιοι είναι και ότι οι ομάδες του θα κάνουν επιδρομή στο Μπαομπάμπ την ώρα του φαγητού. Την ώρα του φαγητού, ο Τσάκα αποκαλύπτει, προς έκπληξη όλων, ότι είναι πρώην παιδί-στρατιώτης που υπηρετούσε υπό τις διαταγές του Ομάρ, ο οποίος ήταν κάποτε γνωστός ως συνταγματάρχης Ρέμινγκτον, μέχρι που ένας εντεκάχρονος Τσάκα δραπέτευσε αφού φυλακίστηκε και βιάστηκε επανειλημμένα από τον Ομάρ. Ο Τσάκα σκοτώνει τον Ομάρ χρησιμοποιώντας το περίστροφο που του είχε κλέψει κατά την απόδρασή του ως παιδί. Ο Σούλεϊ ζητά ενισχύσεις, αλλά ο Τσάκα αποκαλύπτει ότι έχει εξαγοράσει τους άντρες του Σούλεϊ χρησιμοποιώντας λίγο από τον χρυσό του Φίλιξ. Ο Ράφα, εξαγριωμένος, συνειδητοποιεί ότι ο Τσάκα είχε σαμποτάρει το αεροπλάνο, έχοντας ενορχηστρώσει όλη την εξέλιξη των γεγονότων από την αναχώρησή τους για να εκδικηθεί τον Ομάρ.

Ξαφνικά, ξημερώνει και εμφανίζεται ένα σμήνος πλασμάτων που σκοτώνουν τον Φίλιξ. Καθώς οι επιζώντες αναζητούν καταφύγιο, ο Σαλαμάνε αποκαλύπτει ότι ο Ομάρ εμπόδιζε την κατάρα του Γκάνα Σίρα Μπάνα [Note 1] να βγει από το δέλτα του Σάλουμ. Καθώς τα πλάσματα σκοτώνουν κυρίως με ήχο, οι επιζώντες βρίσκουν τρόπους να προστατεύσουν τα αυτιά τους από τους εξωτερικούς ήχους, καθώς η κώφωση της Άουα και η χρήση της νοηματικής γλώσσας από τις Ύαινες να αποδεικνύονται χρήσιμα πλεονεκτήματα.

Ο Ράφα συγχωρεί τον Τσάκα που είπε ψέματα και οι δυο τους, με τον Σούλεϊ και τον Σαλαμάνε, ταξιδεύουν στο κοντινό χωριό των Ντιόλα που λατρεύουν τον Σίρα Μπάνα για να βρουν περισσότερους τρόπους προστασία από τον ήχο και τα εφόδια που χρειάζονται για το αεροπλάνο. Ο Τσάκα βρίσκει και ελευθερώνει τα φυλακισμένα παιδιά, τα οποία ο Σαλαμάνε αποκαλύπτει ότι χρησιμοποιούνταν από τον Ομάρ για τις τελετουργίες του. Ο Σούλεϊ σκοτώνεται από τα πλάσματα ενώ ο Σαλαμάνε πιάνεται και σκοτώνεται από τα εκδικητικά παιδιά. Ο Τσάκα και ο Ράφα επιστρέφουν στο Μπαομπάμπ, όπου οι Γιούνσε και Σεφόρα έχουν επίσης σκοτωθεί από τα πλάσματα. Ο Μινουί, αν και ζωντανός ακόμα, δεν μπορεί να σωθεί, αφού άφησε τις πλάσματα να τον επηρεάσουν για να τα κρατήσει πίσω με τις πνευματικές του δυνάμεις. Ο Ράφα και ο Τσάκα του αποχαιρετούν και τον σκοτώνουν με ευθανασία. Οι δυο τους και η Άουα δραπετεύουν από το θέρετρο με βάρκα για να γυρίσουν στο αεροπλάνο, έχοντας συγκεντρώσει τα εφόδια για να το φτιάξουν, αλλά ένα από τα πλάσματα που κατέχει το σώμα του Ομάρ βυθίζει τον Τσάκα στο νερό. Ο Ράφα και η Άουα συνεχίζουν την απόδρασή τους με τη βάρκα, αβλαβείς από τα πλάσματα που τους καταδιώκουν.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γιαν Γκαέλ ως Τσάκα
  • Ρότζερ Σάλαχ ως Ράφα
  • Μέντορ Μπα ως Παπά Μινουί
  • Έβελιν Ίλι Γιούχεν ως Άουα
  • Μπρούνο Χένρι ως Ομάρ
  • Μαριάλ Σαλμιέ Marielle Salmier ως Σεφόρα
  • Μπαμπακάρ Ουάλι ως Σαλαμάνε
  • Καναμπάσε ως Γιουνς
  • Ρενό Φαρά ως Φίλιξ
  • Αλβίνα Καραμόκο ως αφηγήτρια

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πραγματικός θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο ο βασιλιάς Γκάνα Σίρα Μπάνα καταράστηκε τον ίδιο του τον λαό και τη χώρα του μετά από συνωμοσία και απόπειρα δολοφονίας του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Scheck, Frank (21 Σεπτεμβρίου 2021). «'Saloum': Film Review: TIFF 2021». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021. 
  2. «Saloum». TIFF. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021. 
  3. «'Saloum' Is A Kinetic, Genre-Bending Revenge Story [TIFF Review]». theplaylist.net. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021. 
  4. «Saloum». Fantastic Fest. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021. 
  5. Christian Roche, Histoire de la Casamance : Conquête et résistance 1850-1920, 2000, p. 22
  6. «Saloum». TIFF. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021. 
  7. «Saloum». Cineuropa. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021. 
  8. Saveliev, Alex (30 Σεπτεμβρίου 2021). «Saloum: Film Threat». Film Threat. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021. 
  9. Hadadi, Roxana (9 Σεπτεμβρίου 2022). «What Hides in the Heart of Saloum». Vulture (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2022. 
  10. Stiff, Victor (17 Σεπτεμβρίου 2021). «TIFF 2021: Saloum Review». That Shelf. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021. 
  11. «Vancouver International Film Fest announces award winners». The Georgia Straight (στα Αγγλικά). 13 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]