Ρόναλντ Άνταμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρόναλντ Άνταμ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση31  Δεκεμβρίου 1896[1][2]
Γούστερσιρ
Θάνατος28  Μαρτίου 1979[1] ή 26  Μαρτίου 1979[3]
Λονδίνο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας (έως 1927)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςUniversity College School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
αξιωματικός
αεροπόρος
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΑντισμήναρχος/Βρετανικός Στρατός και Βρετανική Βασιλική Αεροπορία
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΑξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας

Ο Ρόναλντ Τζωρτζ Χίνινγκς Άνταμς (αγγλ. Ronald George Hinings Adams, 31 Δεκεμβρίου 189628 Μαρτίου 1979), γνωστός επαγγελματικά απλώς ως Ρόναλντ Άνταμ, ήταν Άγγλος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, ιπτάμενος αξιωματικός της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας και επιτυχημένος θεατρικός μάνατζερ.

Γεννήθηκε στο Μπρόμγιαρντ του Χέριφορντσηρ από γονείς και παππούδες ηθοποιούς, και πήγε στο σχολείο του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου.[4] Σε ηλικία μόλις 17 ετών πήγε εθελοντής στον στρατό, αμέσως μετά την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Υπηρέτησε ως παρατηρητής στο Βασιλικό Ιπτάμενο Σώμα (RFC, τον πρόδρομο της RAF) στη Γαλλία, επιστρέφοντας στην Αγγλία για να εκπαιδευθεί ως πιλότος. Ως ιπτάμενος, καταρρίφθηκε στις 7 Απριλίου 1918 στη βόρεια Γαλλία, είτε από τον Χανς Κίρσστάιν είτε από τον περίφημο Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν και αιχμαλωτίσθηκε. Είχε τραυματισθεί αρκετά στην αερομαχία και πέρασε οκτώ μήνες σε νοσοκομεία και στρατόπεδα αιχμαλώτων, μέχρι τον επαναπατρισμό του μετά το τέλος του πολέμου.

Μεταπολεμικώς σπούδασε λογιστική, αλλά είχε διατηρήσει μέσα του και το οικογενειακό ενδιαφέρον για το θέατρο. Από το 1925 προσλήφθηκε ως οικονομικός μάνατζερ σε θέατρα. Ως ηθοποιός ερμήνευσε πρώτα ρόλους σε περιοδείες θιάσων. Πραγματοποίησε το «ντεμπούτο» του στον κινηματογράφο παίζοντας στις ταινίες Strange Boarders και The Drum το 1938.

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Άνταμ εντάχθηκε και πάλι στην πολεμική αεροπορία και υπηρέτησε σε όλη τη διάρκεια του πολέμου ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, φθάνοντας μάλιστα στον βαθμό του αντισμηνάρχου[5] Διακρίνεται η μορφή του σε ντοκιμαντέρ για τον πόλεμο στον αέρα.

Συνολικώς ερμήνευσε ρόλους σε περισσότερες από εκατό κινηματογραφικές ταινίες, σε αρκετές με το όνομά του να μην αναγράφεται στους συντελεστές της ταινίας. Συνέγραψε επίσης τρία θεατρικά έργα (An English Summer, A Wind on the Heath και Marriage Settlement), καθώς και τέσσερα βιβλία: προπολεμικά απομνημονεύματα από τη θεατρική του σταδιοδομία (Overture and Beginners, Λονδίνο 1938), δύο μυθιστορήματα εμπνευσμένα από τις εμπειρίες του στη RAF υπό το ψευδώνυμο Blake (1941 και 1942) και τέλος, μετά τον πόλεμο, τα πολεμικά του απομνημονεύματα (To You the Torch, 1948).

Ως προς την προσωπική ζωή του, ο Άνταμ νυμφεύθηκε αρχικώς την Τάνζι Κ. Μπαρότσι (Tanzi Cutava Barozzi). Ο γάμος έληξε σε διαζύγιο και ο ηθοποιός πήρε ως δεύτερη σύζυγο την Άλυν Ντόροθυ Φρανκς (Allyne Dorothy Franks). Απέκτησε συνολικώς δύο τέκνα, την Τζέιν και τον Ντέιβιντ.[6] Μεταπολεμικώς, ζούσε στο Σέρμπιτον (Surbiton) του Λονδίνου, όπου και πέθανε σε ηλικία 82 ετών.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) SNAC. w6t17wkn. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 TracesOfWar. 50042.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 20  Οκτωβρίου 2019.
  4. Who's Who in the Theatre: Adam, Ronald
  5. Ronald Adam: Readiness at Dawn, Universal-Tandem Publishing Co., Ltd., Ηνωμένο Βασίλειο 1970, σελ. 5
  6. Paul Donnelley (2003). Fade to black: a book of movie obituaries. Omnibus Press. ISBN 978-0-7119-9512-3. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμ. 5, σελ. 802

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]