Ρόζα Τόρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρόζα Τόρας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23  Φεβρουαρίου 1895[1]
Βαρκελώνη
Θάνατος26  Αυγούστου 1986[2]
Βαρκελώνη
Χώρα πολιτογράφησηςΙσπανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Καταλανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλήτρια της αντισφαίρισης
παίκτρια του μπριτζ

Η Ρόζα Τόρας (λατινικό αλφάβητο : Rosa Torras Buxeda), (Βαρκελώνη, 1 Ιανουαρίου 1895 - 26 Αυγούστου 1986), ήταν Ισπανίδα πρωταθλήτρια της αντισφαίρισης και του Μπριτζ. Πρωτοπόρος στον τομέα του γυναικείου αθλητισμού στην Ισπανία ήταν μία από τις τρέσερις ισπανές γυναίκες - Λιλί Άλβαρεθ, Ιζαμπέλ Φονρόντονα και Μαρία Λουίζα Μαρνέτ που συμμετείχαν τον Ιούλιο του 1924 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και η πρώτη καταλανή γυναίκα που συμμετείχε σε μια Ολυμπιάδα[3]. Η Λίλι Άλβαρεθ, είχε συμμετάσχει τον Ιανουάριο στους Χειμερινούς Αγώνες στο Σαμονί το 1924 και είχε γίνει η πρώτη ισπανίδα γυναίκα αθλήτρια που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η κόρη του Augusto César Torras Ferrer, συγγραφέα οδηγών για τα καταλανικά Πυρηναία και πρόεδρος του Καταλανικού επιστημονικού εκδρομικού συλλόγου[4]. Μεγάλωσε στην καρδιά της αστικής ατμόσφαιρας των αρχών του εικοστού αιώνα, της Βαρκελώνης και έλαβε μακρά εκπαίδευση από τα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής, ο πατέρας της την εξουσιοδότησε να φορέσει παντελόνια και να χτενίζει τα μαλλιά της στο στυλ Garçonne, ο πατέρας την έθεσε έξω από την σεμνοτυφία που επιβαλλόταν σε κάθε γυναίκα, την εξουσιοδότησε να φορά μακρύ παντελόνι, συνδυάζοντας το με το κάπνισμα τσιγάρων “γκαρσόν”, δήλωσε στην" La Vanguardia" το 1986 στο χρονικό του θανάτου του.

Ως παίκτης κέρδισε συμμετείχε με επιτυχία και κέρδισε σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις και υπερασπίζεται τα χρώματα του Ρεάλ Λόουν Τένις Κλαμπ της Βαρκελώνης, ένα από τα παλαιότερα σωματεία στην Ισπανία[5].

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της στην αντισφαίριση, ανακηρύχθηκε εννέα φορές πρωταθλήτριας Ισπανίας: μονό, το 1927. διπλό, 1929 και 1930, με την Μαρία Κρούθ Λοπέθ ντε Λερένα και 1931, με την Μπέλα Ντάττον και στο μικτό, το 1929 και το 1931, με τον Ενρίκο Μάιερ και το 1932 με τον A. Durall. Ήταν επίσης πρωταθλητής της Καταλωνίας σε αρκετές περιπτώσεις.

Μετά την επιτυχία στα ισπανικά και διεθνή τουρνουά το 1924 ήταν μέρος της ισπανικής αντιπροσωπείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι[6] όπου αποτελείται από 111 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις γυναίκες[7][8]. Παρόλα αυτά μόνο δύο θα αγωνιστούν η Άλαβατερ και η Ρόζα Τόρας[7]. Κατά την διάρκεια των αγώνες ασθένησε, έπασχε από βροχίτιδα, αλλά δεν παραιτήθηκε και όταν δεν μπορούσε πλέον αποφάσισε να συνεχίσει να παίζει και κάθε δύο παιχνίδια καλύπτει το κεφάλι της με μια πετσέτα για να εισπνεύσει ατμό από ευκάλυπτο που θερμαινόταν με μια σόμπα, στην άκρη του γηπέδου. Στο απλό πέρασε τον πρώτο γύρο νικώντας την Τζούλια Περέλι με 6-4, 4-6, 8-6, χάνοντας στον δεύτερο γύρο από την Marion Zinderstein με 2-6, 0-6. Στο διπλό με την Λιλί Άλβαρεθ έχασαν στον πρώτο γύρο από τις Γαλλίδες Marguerite Broquedis και Yvonne Bourgeois (6-2, 3-6, 4-6). Τέλος, στο μικτό διπλό με τον Ρικάρδο Σαπρίσα έχασαν στον πρώτο γύρο από τους Ιταλούς Ουμπέρτο Μορπούργκο και Τζούλια Περέλι με 6-3, 10-8[9].

Μπριτζ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν αποχώρησε από την αντισφαίριση αφιέρωσε τον εαυτό της στο Μπριτζ, στο οποίο ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στην Ισπανία. Υπάρχουν στοιχεία για τη συμμετοχή του στον πρώτο εθνικό διαγωνισμό Μπριτζ που διοργανώθηκε στο Club del Liceo. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 16 ομάδες, μεταξύ των οποίων ήταν το RC Tennis της Βαρκελώνης και το RC Tennis del Turó. Η ομάδα της Τόρας αποτελούνταν από τις Μαργαρίτα Τόρας Λουρία, Ζερμέν Μπος, Joseph Alemany και Β Plaja, ήρθε δεύτερη πίσω από την νικήτρια ομάδα της Ισπανικής λέσχης Μπριτζ[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]