Ρωμαϊκό θέατρο του Μάιντς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ρωμαϊκό Θέατρο (Μάιντς))
Ρωμαϊκό Θέατρο στο Μάιντς
Theatrum Mogontiacensium
Χάρτης
Είδοςρωμαϊκό θέατρο και αρχαία ρωμαϊκή κατασκευή
Γεωγραφικές συντεταγμένες49°59′35″N 8°16′40″E
Διοικητική υπαγωγήMainz-Altstadt[1]
ΧώραΓερμανία[1]
Προστασίαμνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το ρωμαϊκό θέατρο του Μάιντς είναι θέατρο ρωμαϊκής εποχής που βρίσκεται στο Μάιντς, την πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Ρηνανίας–Παλατινάτου, στη Γερμανία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ρωμαϊκό θέατρο βόρεια των Άλπεων.

Το Mogontiacum και το θέατρο της πόλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Ρωμαϊκή Εποχή η περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το Μάιντς, είχε πολύ μεγάλη σημασία για τους Ρωμαίους καθώς εκεί ενώνονται οι ποταμοί Ρήνος και Μάιν ενώ και τα σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν κοντά. Για αυτό το λόγο δημιουργήθηκε εκεί το 12/13 π.Χ. στρατόπεδο Ρωμαίων Λεγεωνάριων. Με το πέρασμα των χρόνων διαμορφώθηκε στην περιοχή οικισμός, το Mogontiacum, που γύρω στο 80 μ.Χ. έγινε πρωτεύουσα της επαρχίας της Άνω Γερμανίας.

Η κατασκευή του ρωμαϊκού θεάτρου της πόλης πιθανόν σχετίζεται με το θάνατο του Ρωμαίου στρατηγού Νέρωνα Κλαύδιου Δρούσου, το 9 μ.Χ., και με τους ταφικούς αγώνες που διεξήχθησαν προς τιμήν του. Είχε διάμετρο 116 μ. και χωρητικότητα 10.000 ατόμων ενώ η ορχήστρα είχε διάμετρο 42 μ. Είναι κατασκευασμένο από πέτρα και ίσως είναι χτισμένο στη θέση άλλου παλαιότερου ξύλινου θεάτρου. Στο ρωμαϊκό θέατρο πιθανόν να λάμβαναν χώρα και ευχαριστήριες τελετές (supplicatio) εκπροσώπων των ντόπιων Γαλατικών κοινοτήτων προς τιμήν του Δρούσου. Αναφορά στο θέατρο κάνει ο Ρωμαίος ιστορικός Σουητώνιος, στην καταγραφή των γεγονότων του 39 μ.Χ.

Τον 4ο αιώνα μ. Χ. χτίστηκε το τείχος της πόλης, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν και πέτρες από το θέατρο. Το ρωμαϊκό θέατρο βρέθηκε εκτός των τειχών και εγκαταλείφθηκε στη φθορά καθώς κάτοικοι συνέχισαν να αφαιρούν πέτρες από το θέατρο για να τις χρησιμοποιήσουν σε άλλες κατασκευές. Παρόλα αυτά τα massive vaults του θεάτρου διασώθηκαν και από τον έκτο αιώνα χρησιμοποιούνταν ως κατακόμβες για ταφές από μοναστήρια της περιοχής. Τελευταία αναφορά στο θέατρο γίνεται τον 11 αιώνα στο Passio sancti Albani Martyris Moguntini. Στα μέσα του 17ου αιώνα κατά την κατασκευή του Κάστρου του Μάιντς, η περιοχή ισοπεδώθηκε και το θέατρο ξεχάστηκε.

Τα θεμέλια της ορχήστρας αποκαλύφθηκαν το 1884 κατά την κατασκευή του σιδηροδρόμου αλλά δεν συνδέθηκαν με το ρωμαϊκό θέατρο και καταστράφηκαν για να τοποθετηθούν οι γραμμές και να κατασκευαστεί η αποβάθρα του νότιου σταθμού. Είκοσι χρόνια αργότερα όταν ανακαλύφθηκαν άλλα ευρήματα αναγνωρίστηκε από τον ιστορικό τέχνης Ernst Neeb ότι επρόκειτο για το ρωμαϊκό θέατρο. Το 1916 έγιναν ανασκαφές στην περιοχή, που επιβεβαίωσαν τη θέση του Neeb αλλά λόγω του Α’ Παγκοσμίου πολέμου δε συνεχίσθηκαν, τα ευρήματα καλύφθηκαν και το ρωμαϊκό θέατρο ξεχάστηκε και πάλι. Τελικά το 1998 ήρθαν στο φως μερικές κολώνες από το θέατρο και από την επόμενη χρονιά ξεκίνησαν συστηματικές ανασκαφές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 14049. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.