Ρωμαϊκά διηγήματα (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρωμαϊκά διηγήματα (ταινία)
ΣκηνοθεσίαΤζάνι Φραντσολίνι
ΠαραγωγήΝικολό Τεοντόλι
ΣενάριοΣέρτζιο Αμίντεϊ, Άτζε & Σκαρπέλι, Αλμπέρτο Μοράβια, Φραντσέσκο Ρόσι, Ατζενόρε Κρότσι[1] και Φούριο Σαρπέλι[1]
ΠρωταγωνιστέςΤοτό, Βιττόριο ντε Σίκα, Σιλβάνα Παμπανίνι, Φράνκο Φαμπρίτσι, Αντόνιο Τσιφαριέλο, Μαουρίτσιο Αρένα, Σέρτζιο Ραϊμόντι, Νάντο Μπρούνο, Μάριο Ρίβα, Άλντο Τζιούφρε, Μάριο Καροτενούτο, Ελοίζα Τσάνι, Τζοβάνα Ράλι, Μαρία Πια Καζίλιο, Τούρι Παντολφίνι, Ανίτα Ντουράντε, Γκιζέλα Μονάλντι, Μιράντα Κάμπα[1] και Έλιο Κροβέτο[1]
ΜουσικήΜάριο Νασιμπένε
ΦωτογραφίαΜάριο Μόντουορι
ΕνδυματολόγοςBeni Montresor
Πρώτη προβολή1955
Διάρκεια110 λεπτά
ΠροέλευσηΙταλία
ΓλώσσαΙταλικά

Τα Ρωμαϊκά διηγήματα είναι μια ταινία, η οποία ανήκει στην ιταλική κωμωδία του 1955, σε σκηνοθεσία Τζάνι Φραντσολίνι, με πρωταγωνιστή τον Τοτό, την Σιλβάνα Παμπανίνι, τον Βιττόριο ντε Σίκα και τον Φράνκο Φαμπρίτσι.

Το σενάριο είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο του Αλμπέρτο Μοράβια.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τέσσερις νέοι Ρωμαίοι, ο Οθέλλος, ο Μάριο, ο Σπάρτακος και ο Αλβάρο γνωρίζονται, όταν ο τελευταίος αποφυλακίζεται.

Βλέποντας, ότι Αλβάρο δουλεύει μόνος του και βγάζει καλά κέρδη, οι άλλοι 3 αποφασίζουν να τον μιμηθούν και ενδιαφέρονται για την αγορά ενός βαν με δόσεις. Αλλά μην έχοντας αρκετά χρήματα για την προκαταβολή και την πρώτη δόση, δουλεύουν αντίστοιχα, ως σερβιτόρος, βοηθός κουρέα και μαθητευόμενος σε ψαράδικο καταφεύγοντας σε διάφορα τεχνάσματα, που επινοήθηκαν από τον Αλβάρο για να βγάλουν γρήγορα χρήματα.

Πρώτα προσπαθούν να κάνουν μεταπώληση εισιτηρίων σε ένα παιχνίδι της Εθνικής Ιταλιας, αλλά εντοπίζονται από αστυνομικούς, οι οποίοι τους κατάσχουν όλα τα εισιτήρια. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός απένταρου συγγραφέα, προσπαθούν να εξαπατήσουν έναν δικηγόρο, μα έρχονται δεύτεροι στην δική τους απάτη, από τον συγγραφέα στον οποίο απευθύνονται.

Προσπαθούν στη συνέχεια να διακινήσουν πλαστά χαρτονομίσματα, αλλά ακόμη και αυτή η επινόηση  αποτυγχάνει. Τέλος, προσποιούνται ότι είναι φρουροί της δημόσιας ηθικής για να επιβάλλουν πρόστιμο στα ζευγαράκια, που βρίσκονται σε προσωπικές στιγμές στη Βίλα Μποργκέζε, αλλά εντοπίζονται και συλλαμβάνονται όλοι, εκτός του Αλβάρο, ο οποίος καταφέρνει να ξεφύγει.

Οι σύντροφοί του, μετά το μάθημα που παίρνουν με μια νύχτα στο κελί, αποφασίζουν να "ξεφορτωθούν" επιτέλους τον κακό δάσκαλο τους και να επιστρέψουν στις παλιές δουλειές τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]