Ρυθμιστική (μεταβλητή) αντίσταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ρυθμιστική (μεταβλητή) αντίσταση είναι ένας τύπος ωμικής αντίστασης, η οποία μπορεί να μεταβάλλεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών. Πρόκειται, δηλαδή, περί ενός αντιστάτη του οποίου η αντίσταση μεταβάλλεται με την μετακίνηση ενός δρομέα ή με την περιστροφή ενός κουμπιού.

Η τυπική ρυθμιστική αντίσταση ενός σχολικού εργαστηρίου, κατασκευάζεται από ένα σταθερής διατομής ομογενές σύρμα, το οποίο είναι ομοιόμορφα τυλιγμένο πάνω σε έναν κύλινδρο κατασκευασμένο από μονωτικό υλικό. Επειδή η αντίσταση του σύρματος είναι ανάλογη του μήκους του, η αντίσταση μεταξύ του δρομέα Δ και του ενός άκρου Α είναι ανάλογη της απόστασης του δρομέα από το άκρο αυτό. Δηλαδή η λειτουργία της ρυθμιστικής αντίστασης στηρίζεται στην αναλογία αντίστασης-μήκους ενός αγωγού σταθερής διατομής από μονωτικό υλικό.[1]

Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται στο κύκλωμα μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστής τάσης (ποτενσιόμετρο) ή ως ρυθμιστής έντασης (ροοστάτης)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κοσμόπουλος, Νίκος (Σεπτέμβριος 2014). ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ. σελ. 227. ISBN 978-960-563-065-2.