Ροστισλάβ Γιούριεβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ροστισλάβ Γιούριεβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος1151
Περεϊάσλαβ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςπαλαιά ανατολικοσλαβική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΓιαροπόλκ Ροστισλάβιτς
Mstislav the Eyeless
d:Q112624721
ΓονείςΓιούρι Α΄ του Κιέβου
ΑδέλφιαΑντρέι Μπογκολιούμπσκι
Βσιέβολοντ Γ΄ του Βλαντίμιρ
Γκλεμπ του Κιέβου
Μιχαήλ του Βλαντίμιρ
ΟικογένειαΡουρικίδες
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαGrand Prince of Novgorod (1138–1140)
Πρίγκιπας του Περεγιασλάβ (1149–1151)
Grand Prince of Novgorod (1141–1142)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ροστισλάβ Γιούριεβτς, ρωσ. Ростислав Юрьевич (πριν το 1120 - απεβ. 6 Απριλίου 1151) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν πρίγκιπας τού Νόβγκοροντ και τού Περεγιασλάβ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Γιούρι Α΄ τού μακρόχειρα (dolgoruki) πρίγκιπα τού Σούζνταλ & μεγάλου πρίγκιπα τού Κιέβου και της Αγιόροβνας, κόρης του Αγιόρα χαν των Κουμάνων (γιου τού Όσεν).

Το όνομά του αναφέρεται για πρώτη φορά σε ένα Χρονικό τού 1138, όταν οι Νοβγκοροντιανοί τον κάλεσαν ως πρίγκιπά τους με τον όρο να έχει καλές σχέσεις με τον πατέρα του, τότε πρίγκιπα τού Σούζνταλ. ένα έτος μετά ο Γιούρι Α΄ στον αγώνα του εναντίον τού 2ου εξαδέλφου του Βσέβολοντ Β΄ ζήτησε τη βοήθεια των πολιτών τού Νόβγκοροντ, αλλά αυτοί αρνήθηκαν και ο Ροστισλάβ τους εγκατέλειψε. Το 1141 οι Νοβγοροντιανοί ζήτησαν από τον Γιούρι Α΄ να τους κυβερνήσει, όμως αυτός έστειλε τον Ροστισλάβ. Έπειτα από μερικούς μήνες, ο Βσέβολοντ Β΄ έστειλε τον Σβιατοπόλκ Μστισλάβιτς να τους κυβερνήσει και οι πολίτες τού Νόβγκοροντ έστειλαν τον Ροστισλάβ πίσω.

Το 1148 ο Γιούρι Α΄ έστειλε τον Ροστισλάβ με τον αδελφό του Αντρέι να συνδράμουν τον Σβιατοσλάβ πρίγκιπα τού Τσέρνιγοβ (αδελφό τού Βσέβολοντ Β΄) στον αγώνα του εναντίον τού Ιζιασλάβ Β΄ μεγάλου πρίγκιπα τού Κιέβου (εξαδέλφου του Ροστισλάβ). Οι δύο αδελφοί νίκησαν τον στρατό τού Ροστισλάβ Γιαροσλάβιτς πρίγκιπα τού Ριαζάν, συμμάχου τού Ιζιασλάβ Β΄και τον έκαννα να διαφύγει στους Πολότσκ. Το 1148 ο Γιούρι Α΄ δεν μπορούσε να δώσει μία περιοχή ως εισόδημα (appanage) στον Σβιατοσλάβ και έστειλε στις νότιες περιοχές των Ρως πάλι τον Ροστισλάβ προς βοήθεια αυτού. Τότε ο Ροστισλάβ ζήτησε από τον μεγάλο πρίγκιπα τού Κιέβου μία περιοχή για τον Σβιατοσλάβ και ο πρίγκιπας έδωσε έξι πόλεις.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του ήταν ο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Russian Primary Chronicle, Laurentian Text (PDF). Translated by Hazzard Cross, Samuel; Sherbowitz-Wetzor, Olgerd P. Cambridge, MA: The Mediaeval Academy of America. 1953. p. 204. LCCN 53-10264.