Ρολάν Γκαρός (αεροπόρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρολάν Γκαρός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Roland Garros (Γαλλικά)
Γέννηση6  Οκτωβρίου 1888[1][2][3]
Σαιν-Ντενί[4]
Θάνατος5  Οκτωβρίου 1918[5][1][3]
Vouziers[5][4]
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Συνθήκες θανάτουθάνατος στη μάχη
Τόπος ταφήςVouziers
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[6]
Βιετναμικά[7]
ΣπουδέςΣχολή Ανωτάτων Εμπορικών Σπουδών του Παρισιού
Κολλέγιο Στανισλάς
Lycée Janson-de-Sailly[7]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααεροπόρος
παίκτης του ράγκμπι γιούνιον
στρατιωτικός[8]
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΓαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΑξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής
βραβείο Mort pour la France
Grande médaille de l'Aéro-Club de France
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρολάν Εζέν Αντριάν Ζωρζ Γκαρός (γαλλικά: Roland Eugène Adrien Georges Garros, 6 Οκτωβρίου 18885 Οκτωβρίου 1918) ήταν Γάλλος αεροπόρος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εζέν Αντριέν Ρολάν Ζορζ Γκαρός γεννήθηκε στο Σαιν-Ντενί της Ρεϋνιόν στις 6 Οκτωβρίου του 1888. Φοίτησε στο λύκειο Λυσέ Ζανσόν ντε Σαλύ (Lycée Janson de Sailly) και στην εμπορική σχολή HEC Paris.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως αεροπόρος το 1909, πετώντας με ένα μονοπλάνο της σειράς Ντεμουαζέλ (γνωστό και ως «αλογόμυγα») του κατασκευαστή Αλμπέρτο Σάντος-Ντυμόν, ένα αεροσκάφος το οποίο πετούσε καλά μόνον αν το κυβερνούσε ένας πολύ ελαφρύς πιλότος. Απέκτησε την αεροπορική του άδεια (Ae.C.F.) τον Ιούλιο του 1910 και το 1911 κλήθηκε να κυβερνήσει ένα αεροσκάφος της Μπλεριό (Blériot XI), με το οποίο πήρε μέρος σε διάφορους αγώνες στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και ο αγώνας Παρίσι-Μαδρίτη του 1911 και το Circuit of Europe (Παρίσι-Μαδρίτη-Παρίσι), στο οποίο κατετάγη δεύτερος. Με το συγκεκριμένο αεροσκάφος κατάφερε να τερματίσει σε πολλούς τέτοιους αγώνες.

Τον Σεπτέμβριο του 1911 πέταξε σε ύψος 18.410 ποδιών (5.610 μέτρα), σπάζοντας το σχετικό ρεκόρ της εποχής. Μέχρι το 1913 είχε καταφέρει να επιλεγεί να αγωνίζεται με τη γρήγορη σειρά μονοπλάνων Morane-Saulnier ενώ έγινε ο πρώτος πιλότος που διέσχισε τη Μεσόγειο Θάλασσα, από τις ακτές της νοτιοανατολικής Γαλλίας μέχρι την Τυνησία χωρίς στάση.

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ο Ρολάν Γκαρός κατατάχθηκε στη Γαλλική Αεροπορία. Αρχικά υπηρέτησε στη μοίρα των αεροπλάνων Morane-Saulnier MS23, καθώς ήταν έμπειρος πιλότος στα αεροπλάνα τύπου Escadrille MS26. Έλαβε μέρος σε πολλές αποστολές παρατήρησης και αναγνώρισης,

Το πιο σημαντικό πρόβλημα και για τις δύο πλευρές στις πρώτες πολεμικές αεροπορικές αποστολές την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αφορούσε τη σταθερότητα του μπροστινού πολυβόλου και τον συγχρονισμό της κίνησης του έλικα και της ρίψης βολών. Το πρόβλημα λύθηκε τελικά με τη δημιουργία του γραναζιού συγχρονισμού, από τον Γερμανό Άντονι Φόκκερ. Με το νέο εξάρτημα ο πιλότος μπορούσε να πυροβολεί από ένα πολυβόλο που βρισκόταν στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου, χωρίς πια να υπάρχει κίνδυνος οι σφαίρες να χτυπούν τα πτερύγια της προπέλας του έλικα.

Με την ανάπτυξη ενός παρόμοιου μηχανισμού ασχολήθηκε και ο Ρολάν Γκαρός από την πλευρά των Γάλλων, μέσω σχετικών τροποποιήσεων στο αεροπλάνο που χρησιμοποιούσε, ένα Type L της Morane-Saulnier. Ο Γκαρός έγινε ο πρώτος πιλότος που κατάφερε να καταρρίψει ένα αεροπλάνο χρησιμοποιώντας μια παρόμοια τεχνική, την 1η Απριλίου 1915, ενώ επανέλαβε το κατόρθωμα στις 15 και 18 Απριλίου. Στις 18 Απριλίου το αεροπλάνο του Γκαρός καταρρίφθηκε, είτε από πυρά εδάφους είτε από άλλες αιτίες. Το αεροπλάνο του έπεσε στη Γερμανική πλευρά και ο Γκαρός συνελήφθη. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Φόκκερ μελέτησε τις τροποποιήσεις του Γκαρός στον έλικα του αεροπλάνου, το οποίο δεν είχε προλάβει να καταστραφεί ολοκληρωτικά. Στην πραγματικότητα, ο Φόκκερ είχε ήδη αναπτύξει τον δικό του μηχανισμό αρκετούς μήνες νωρίτερα.

Ο Γκαρός κατάφερε να αποδράσει από το στρατόπεδο αιχμαλώτων στις 14 Φεβρουαρίου του 1918. Επανεντάχθηκε στη Γαλλική Αεροπορία, στα αεροπλάνα Escadrille 26, σημειώνοντας τουλάχιστον μια (καταγεγραμμένη) κατάρριψη στις 2 Οκτωβρίου 1918.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκαρός σκοτώθηκε στις 5 Οκτωβρίου, ενώ πετούσε πάνω από το χωριό Βουζιέ των Αρδεννών στη βόρεια Γαλλία, όταν οι Γερμανοί κατέρριψαν το αεροπλάνο του. Πιθανόν, ο πιλότος που κατέρριψε το αεροσκάφος του Γκαρός να ήταν ο Γερμανός άσος Hermann Habich.

Μέχρι τον θάνατό του ο Γκαρός είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει 4 καταγεγραμμένες νίκες σε αερομαχίες. Αν και υποστηρίζεται πως στις 2 Οκτωβρίου κατέρριψε και δεύτερο αεροπλάνο, η κατάρριψη αυτή δεν είναι επίσημα καταγεγραμμένη. Καθώς ο τίτλος του ιπτάμενου άσου δίνεται σε πιλότους που καταφέρουν 5 καταρρίψεις, ο Γκαρός εσφαλμένα θεωρείται από κάποιους ως ο πρώτος ιπτάμενος άσος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ο τίτλος αυτός ανήκει στον Γάλλο Αντόλφ Πεγκού.

Μέρη τα οποία φέρουν το όνομά του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1920 ένα στάδιο στο κέντρο του Παρισιού, το οποίο φιλοξενεί το Διεθνές Τουρνουά Τένις της Γαλλίας, ονομάστηκε Στάδιο Ρολάν Γκαρός, όνομα το οποίο πέντε χρόνια αργότερα, δόθηκε και στο Τουρνουά το οποίο φιλοξενείται σ’ αυτό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]