Ριπιδοφόρος (αρχαία Αίγυπτος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Αντιβασιλέας του Kους, Αμενχοτέπ Χουί (Amenhotep called Huy), μπροστά στον φαραώ Τουταγχαμών, κρατά το ριπίδιο με το μακρύ φτερό, το οποίο είναι ενδεικτικό της υψηλής θέσης που κατείχε δίπλα του.

Ο ριπιδοφόρος στην αρχαία Αίγυπτο ήταν ένας από τους αυλικούς του φαραώ. Ακριβέστερα, ονομάζεται "Ο φέρων την βεντάλια στο δεξί πλευρό του Βασιλιά" (στα ιερογλυφικά: ṯa(.y)-ḫw ḥr wnmy n nsw). Ο κάτοχος του αξιώματος αυτού ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόσωπο στο βασιλικό ανάκτορο, με μεγάλη επιρροή. Ορισμένες φορές ο τίτλος αναφέρεται και ως "Ο φέρων την βεντάλια του δεξιού χεριού του Βασιλιά".

Από τον τίτλο και μόνο συνάγεται ότι το πρόσωπο αυτό βρισκόταν πολύ κοντά στον φαραώ. Την εποχή της βασιλείας του Αμενχοτέπ Β΄ και του Τούθμωση Δ΄ της 18ης Δυναστείας, τον τίτλο του Ριπιδοφόρου στο δεξί πλευρό του Βασιλιά έφεραν αξιωματούχοι όπως ο Αντιβασιλέας του Κους, ο Μεγάλος επιστάτης του Οίκου του φαραώ, και διάφοροι παιδαγωγοί, όπως ο Σενετζέμ (Sennedjem) του Τουταγχαμών. Ανάμεσα στους σημαντικούς Αιγύπτιους που κατείχαν το αξίωμα αυτό ήταν και ο Maiherpri, ο οποίος ενταφιάστηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων (στον τάφο KV36).

Σε διάφορες αναπαραστάσεις, όπως τοιχογραφίες, οι ριπιδοφόροι απεικονίζονται κρατώντας έναν ανεμιστήρα - ριπίδιο που αποτελείται από μία λαβή επάνω στην οποία είναι στερεωμένο ένα μακρύ φτερό.[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. M. Hartwig in Offerings to the discerning eye: an Egyptological medley in honor of Jack A. Josephson, Brill 2010. Via Google Books