Φραγκίσκος Β΄ των Έστε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φραγκίσκος Β΄
δούκας της Μόντενα
Περίοδος1662 - 1694
ΠροκάτοχοςΑλφόνσος Δ΄
ΔιάδοχοςΡινάλντο
Γέννηση1660
δουκικό ανάκτορο, Μόντενα
Θάνατος1694 (34 ετών)
δουκικό ανάκτορο, Μόντενα
ΣύζυγοςΜαργαρίτα-Μαρία Φαρνέζε
ΟίκοςΟίκος των Έστε
ΠατέραςΑλφόνσος Δ΄ των Έστε
ΜητέραΛάουρα Μαρτινότσι
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

O Φραγκίσκος Β΄, ιταλ. Francesco II, (1660 - 1694) από τον Οίκο των Έστε, ήταν δούκας της Μόντενας και του Ρέτζο (1662-1694).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Μόντενα και ήταν ο μοναδικός γιος του Αλφόνσου Δ΄ δούκα της Μόντενας.

Το 1662 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε σε ηλικία δύο ετών. Την κηδεμονία ανέλαβε η μητέρα του, που ήταν ευσεβής και αυστηρή· συμπλήρωσε τις κρατικές υπηρεσίες με κληρικούς κατά τις υποδείξεις του εξομολόγου της Ιησουίτη πατέρα Γκαριμπέρτι. Το 1674 η Λάουρα συνόδευσε την κόρη της Μαρία στην Αγγλία για τον επικείμενο γάμο της με τον Ιάκωβο Β΄ Στιούαρτ της Αγγλίας. Τότε ο Φραγκίσκος Β΄, αν και 14 ετών, ανέλαβε τη διακυβέρνηση κάνοντας παρέα με τον εξάδελφό του Καίσαρα-Ιγνάτιο. Αυτός ήταν η αιτία που όταν η Λάουρα επέστρεψε από την Αγγλία, αποσύρθηκε από την Αυλή.

Η εξωτερική του πολιτική επηρεάστηκε από τις απαιτήσεις του Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας, προστάτη της αδελφής του Μαρίας. Ωστόσο αντιστεκόταν όταν η Γαλλία προσπαθούσε να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του δουκάτου. Για τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Γαλλία του προτάθηκε γάμος με τη Βεατρίκη-Ιερωνύμη της Λωρραίνης, κόρης του Φραγκίσκου-Μάριου πρίγκιπα του Λιλμπόν. Τελικά νυμφεύτηκε τη Μαργαρίτα-Μαρία Φαρνέζε.

Είχε μάθει βιολί όταν ήταν μικρός και όταν έγινε δούκας αναβίωσε την ορχήστρα της Αυλής. Ένας από τους μουσικούς που απασχολούσε ήταν ο Τζοβάννι-Μαρία Μπονοντσίνι. Ο Φραγκίσκος Β΄ ήταν γενναιόδωρος και απαιτητικός προστάτης των μουσικών. Ο συνθέτης Αρκάντζελο Κορέλλι του αφιέρωσε το έργο Νο 3 Σονάτες για τρίο το 1689 στη Ρώμη. Όλα τα βιβλία του σώζονται στη Βιβλιοθήκη των Έστε στη Μόντενα.

Απεβίωσε το 1694 σε ηλικία 34 ετών άτεκνος. Τον διαδέχθηκε ο θείος του Ρινάλντο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1692 στην Πάρμα τη Μαργαρίτα-Μαρία Φαρνέζε, κόρη του Ρανούτσο Β΄ δούκα της Πάρμας· δεν απέκτησε τέκνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Victor Crowther, A Case-Study in the Power of the Purse: The Management of the Ducal 'Cappella' in Modena in the Reign of Francesco II d'Este, "Journal of the Royal Musical Association", 115.2 (1990), pp. 207–219.
  • Alessandro Cont, "Sono nato principe libero, tale voglio conservarmi”: Francesco II d’Este (1660-1694), “Memorie Scientifiche, Giuridiche, Letterarie”, Accademia Nazionale di Scienze Lettere e Arti di Modena, ser. 8, 12 (2009), 2, pp. 407–459, https://www.academia.edu/6412388/_Sono_nato_principe_libero_tale_voglio_conservarmi_Francesco_II_dEste_1660-1694_