Ρίσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 49°10′46″N 20°5′17″E / 49.17944°N 20.08806°E / 49.17944; 20.08806

Ρίσι
Χάρτης
Ύψος2.501 μέτρα και 2.499 μέτρα[1]
ΟροσειράΥψηλά Τάτρα, Όρη Τάτρα και Καρπάθια Όρη
ΉπειροςΕυρώπη
ΧώρεςΣλοβακία και Πολωνία
Οι ορεινές λίμνες Μαύρη Λίμνη και Μόρσκιε Όκο φαίνονται από το Ρίσι.

Το Ρίσι (πολωνικά και σλοβακικά: Rysy, γερμανικά: Meeraugspitze‎‎, ουγγρικά: Tengerszem-csúcs‎‎) είναι βουνό στην κορυφή των Υψηλών Τάτρα, ανατολικό τμήμα των Τάτρα, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Σλοβακίας. Το Ρίσι έχει τρεις κορυφές: η μεσαία στα 2.501 μ., η βορειοδυτική στα 2.500 μ.[2] και η νοτιοανατολική στα 2.473 μ. Η βορειοδυτική κορυφή είναι το υψηλότερο σημείο της Πολωνίας. Οι άλλες δύο κορυφές βρίσκονται στη σλοβακική πλευρά των συνόρων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη γνωστή ανάβαση έγινε το 1840, από τον Έντε Μπλάσι και τον οδηγό του, Γιαν Ρούμαν-Ντριέτσνι.[3] Η πρώτη χειμερινή ανάβαση ολοκληρώθηκε το 1884, από τους Τέοντορ Βουντ και Τζέικομπ Χάρβεϊ.[4]

Πεζοπορία στην κορυφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ρίσι είναι η ψηλότερη κορυφή στα Όρη Τάτρα, η οποία είναι προσβάσιμη με τα πόδια χωρίς οδηγό βουνού.

Μπορεί κάποιος να φτάσει στην κορυφή από τη σλοβακική πλευρά, ξεκινώντας από τη λίμνη Στρμπσκε και περνώντας το Chata pod Rysmi, ένα ορεινό σαλέ σε υψόμετρο 2.250 μ. Από την 1η Νοεμβρίου έως τις 15 Ιουνίου, το μονοπάτι και το σαλέ στη σλοβακική πλευρά είναι κλειστά.

Μπορεί επίσης κάποιος να ανέβει το βουνό από την πολωνική πλευρά προερχόμενος από τη λίμνη Μόρσκιε Όκο, η οποία είναι μια πιο εντυπωσιακή διαδρομή, αλλά ταυτόχρονα φέρνει περισσότερες δυσκολίες και έκθεση στις καιρικές συνθήκες. Το μονοπάτι οδηγεί από τη Μόρσκιε Όκο στη Μαύρη Λίμνη, και από εκεί πρώτα κατά μήκος της βόρειας πλαγιάς και μετά στη δυτική πλευρά. Λόγω της θέσης του, το μονοπάτι ενδέχεται να έχει χιονοκάλυψη μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και τότε μπορεί να χρειαστεί χειμερινός εξοπλισμός για την ανάβαση.

Η χειμερινή ανάβαση από την πολωνική πλευρά είναι μια σοβαρή ανάβαση που απαιτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό (κραμπόν, τσεκούρι πάγου) και δεξιότητες, συχνά με μεγάλη απειλή χιονοστιβάδας. Υπήρξαν σοβαρά γεγονότα χιονοστιβάδων, συμπεριλαμβανομένων και θανατηφόρων. Η μέση κλίση της πλαγιάς πάνω από τη Μαύρη Λίμνη είναι περίπου 30 μοίρες.

Από την προσχώρηση της Πολωνίας και της Σλοβακίας στη Συμφωνία Σένγκεν το 2007, τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να διασχιστούν εύκολα σε αυτό το σημείο όπως σε οποιοδήποτε άλλο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. encyklopedia.pwn.pl/haslo/Rysy;3970531.html.
  2. «Polskie Rysy ze zmienioną wysokością na nowej mapie Tatr». Onet Podróże (στα Πολωνικά). 23 Αυγούστου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2023. 
  3. Zofia Radwańska-Paryska, Witold Henryk Paryski (2004). Wielka encyklopedia tatrzańska (στα Πολωνικά). Poronin. 
  4. Witold Henryk Paryski (1954). Tatry Wysokie. Przewodnik taternicki. Żabia Przełęcz Wyżnia – Żabia Czuba. 7. Βαρσοβία: Sport i Turystyka. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]