Ρήγαινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ρήγαινα είναι πρόσωπο της λαϊκής παράδοσης της Κύπρου. Το όνομα της αναφέρεται σε όλους τους θρύλους και τις παραδόσεις της νήσου. Σχετίζεται με τον Διγενή και άλλα θρυλικά πρόσωπα, πολλά μεσαιωνικά κτίρια αποδίδονται στη Ρήγαινα, κάστρα, πύργοι, σπηλιές, εκκλησιές, ακόμα και χωριά, σε όλη την Κύπρο υπάρχει μια παράδοση για τη ρήγαινα. Όλα τα φρούρια αποδίδονται στη Ρήγαινα. Πολλές ονομασίες χωριών αποδίδονται στη Ρήγαινα, Κυρά, Πύργος από κάποιον πύργο που είχε στην περιοχή[1].

Η Ρήγαινα στους θρύλους αποδίδεται πανέμορφη κυρά με πολλά πλούτη, άλλες φορές καλή και συμπονετική, άλλες φορές κακιά που βασανίζει τους ντόπιους. Κατοικεί σε πύργους ή στα απόκρημνα κάστρα του Πενταδάκτυλου, πολεμίστρια που μόνο με δόλο καταφέρνουν να τη νικήσουν. Σε πολλά μέρη υπάρχει ο θρόνος της Ρήγαινας, τα λουτρά της, αλλά και το παλάτι της.

Παραδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Ρήγαινα αποδίδονται τα κάστρα του Πενταδάκτυλου , Άγιος Ιλαρίωνας, Καντάρας και το Βουφαβέντο. όλα έχουν την ίδια παράδοση, που λέει ότι η Ρήγαινα είχε βάλει τους εργάτες να κουβαλούν τις πέτρες από τον κάμπο στις απόκρημνες κορφές, ήταν πολύ κακιά και τους βασάνιζε, όταν τελείωσαν το κάστρο τους έριξε στον γκρεμό για να μην αποκαλυφτούν τα μυστικά του κάστρου. Κλεινόταν τότε στο κάστρο της και την πολιορκούσαν οι εχθροί αλλά δεν μπορούσαν να τη νικήσουν. Μόνο με δόλο τα κατάφεραν κι η Ρήγαινα λέγεται ότι ήταν περήφανη για να πέσει στα χέρια του εχθρού και έτσι πηδησε στον γκρεμό[2].

Όταν ο Ρήγας της έταξε να της χαρίσει γη όσο φτάνει το μάτι της αυτή έχτισε το Κάστρο Κολοσσίου, ψηλό για να βλέπει όσο μακρύτερα γίνεται[3]. Στην Πάφο έχτισε υδραγωγείο για να φέρει νερό στο παλάτι της[4], στην πόλη της Πάφου υπάρχει η Πέτρα του Διγενή που ο μύθος τη σχετίζει με την Ρήγαινα.

Στο Τρίκωμο η τοπική παράδοση λέει ότι εκεί έκρυψε η Ρήγαινα τον θησαυρό της για να μην πέσει στα χέρια των εχθρών. Η ίδια παράδοση για τον θησαυρό της Ρήγαινας επικρατεί και στα Ανώγυρα, όπου έσκαψε λάκκο μεγάλο, τόσο μεγάλο ώστε μέσα έπεσε ο γιος της και χάθηκε. Στον Άρωνα είχε το παλάτι της, ο θρύλος λέει ότι κάποτε θέριζε τα χωράφια της αλλά δεν είχε προλάβει να αποθηκεύσει τη συγκομιδή όταν φάνηκε ο εχθρός, η Ρήγαινα τότε παρακάλεσε τον θεό και έκανε σορούς με πέτρες τις στοίβες άχυρο. Έτσι αποδίδει η λαϊκή παράδοση τους τρεις λόφους της περιοχής[5].

Στο χωριό Περβόλια Λάρνακας όπως λέει η παράδοση του χωριού όταν έχτισε το περίφημο Πύργο της Ρήγαινας, μετά από μία εισβολή που έγινε από τη θάλασσα από πειρατές η οποία είναι αρκετά κοντά στον Πύργο από το πόσο γρήγορα έφυγε έθαψε τα πλούτη της στο πάτο του Πύργου και ως σήμερα ακόμα κανένας δεν τα βρήκε.

Παραπομπές[6][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κοινότητα Πύργου Αρχειοθετήθηκε 2009-04-13 στο Wayback Machine., ο τοπικός θρύλος της Ρήγαινας, ανακτήθηκε 27/12/2008.
  2. Καθημερινή, ένθετο «7 Ημέρες», Κερύνεια, «Επιστροφή» στην κατεχόμενη πόλη, τεύχος 23 Αυγούστου 1998
  3. Τουριστικός Τύπος Αρχειοθετήθηκε 2009-02-05 στο Wayback Machine., ανακτήθηκε 27/12/2008
  4. Γεώργιου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Πάφος πόλη και ιστορία, Center of Studies, Research and Publicarions Sellas ATD, Λευκωσία 2007, ISBN 976-6963--566-72-3, σελ. 72
  5. mylemesos,ανακτήθηκε 27/12/2008
  6. «Μύθοι της Κύπρου. Το κυνηγητό της Ρήγαινας και του Διγενή στον Ακάμα - Big Cyprus».