Ράινο του Τούσκουλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ράινο του Τούσκουλου
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΠτολεμαίος Β΄ του Τούσκουλου

Ο Ράινο, γερμ.: Raino, επίσης Rayno, Ranulf ή Reginulf, (απεβ. μετά το 1179), ήταν ο τελευταίος κόμης του Tούσκολου από άγνωστη ημερομηνία, όταν συνδέθηκε για πρώτη φορά με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ιωνάθαν, μέχρι το τέλος του. Ο πατέρας του Πτολεμαίος Β΄, απεβίωσε το 1153. Μητέρα του ήταν η Μπέρτα, νόθη κόρη του Ερρίκου Ε΄ της Γερμανίας.

Εμφανίζεται πρώτα το 1147, υποθηκεύοντας το Κάστρουμ Αλγκίντι στον πάπα Ευγένιο Γ΄ για 200 λίρες.

Ο πάπας Aδριανός Δ΄ παραχώρησε το φρούριο Tούσκουλο -του οποίου είχε αγοράσει την υποθήκη από τον Όντο Φραντζιπάνι, ο οποίος με τη σειρά του την είχε αγοράσει από τον Όντο Κολόννα όταν ο Πτολεμαίος Β΄ αναγκάστηκε να το υποθηκεύσει- στον Ιωνάθαν το 1155. Ωστόσο η Σύγκλητος της Ρώμης αρνήθηκε να επικυρώσει την παραχώρηση τού φρουρίου στον κόμη. Το 1167 ο Ράινο εμφανίζεται για πρώτη φορά ως μοναδικός κόμης. Ο πάπας Αλέξανδρος Γ΄ προσπάθησε εκείνη την εποχή να αποτρέψει τους πολίτες να επιτεθούν στο Tούσκουλο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο Ράινο κάλεσε σε βοήθεια τον Ράιναλντ του Ντάσελ, αρχικαγκελάριο της Ιταλίας και αρχιεπίσκοπο της Κολωνίας. Ο Ράινo και ο Ράιναλντ πολιορκήθηκαν από τους Ρωμαίους στο παλαιό φρούριο Tούσκουλο. Ζητήθηκε βοήθεια από τον Χριστιανό αρχιεπίσκοπο του Μάιντς, που ήταν τότε στην Ανκόνα. Με 1.300 Γερμανούς και Βραβαντίνους, και τους άνδρες του Ροβέρτου Β΄ της Μπασουνβίλα, ο Χριστιανός στρατοπέδευσε δίπλα στο Μόντε Πόρτσιο έξω από την πόλη.

Οι Ρωμαίοι απέρριψαν κάθε προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης και βάδισαν με έναν στρατό 40.000 στο Tούσκουλο. Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος στρατός των Ρωμαίων εδώ και πολλούς αιώνες, που βάδισαν προς το πεδίο. Αρχηγός μπορεί να ήταν ο Όντο Φραντζιπάνι. Η βαρυσήμαντη μάχη του Μόντε Πόρτσιο έλαβε χώρα στις 29 Μαΐου 1167. Οι Ρωμαίοι ηττήθηκαν και το Tούσκουλο διατηρήθηκε.

Το 1169 ο Ράινo αντάλλαξε με τον έπαρχο Ιωάννη το Τούσκουλο για τα Mόντε Φιαζόνε και Σ. Φλαβιάνο. Όταν ο Ιωάννης έφυγε από την πόλη, ο Ράινo προσπάθησε να ξαναμπεί, αλλά τον αρνήθηκαν οι πολίτες, οι οποίοι έδωσαν την πόλη στον πάπα στις 8 Αυγούστου 1170. Το 1171 ο Ράινο τελικά απαρνήθηκε την πόλη υπέρ του πάπα. Έτσι ο τελευταίος κόμης του Τούσκουλου απομακρύνθηκε από τη θέση του και του αρνήθηκαν ακόμη και την είσοδο στις νεοαποκτηθείσες πόλεις του. Η πτώση του Οίκου του ήταν γρήγορη και απότομη.

Μετά την εξουσία του στο Tούσκουλο, ο Ράινo συνέχισε να είναι ενεργός στις εδαφικές συναλλαγές. Παραχώρησε το Λαριάνo στον πάπα Αλέξανδρο Γ΄ με αντάλλαγμα τη Nόρμα και τον Βίκολο στις 11 Οκτωβρίου 1179. Με μία συνθήκη με τους Τσέντσιο και Oντόνε των Φραντζιπάνι, απέκτησε την Tερατσίνα και το Τσιρτσέγκιο σε αντάλλαγμα για το Tούσκουλο και το Mόντε Κάβο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]