Ράβα (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°15′56″N 19°7′31″E / 50.26556°N 19.12528°E / 50.26556; 19.12528

Ράβα (ποταμός)
ΠηγέςΡούντα Σλόνσκα
ΕκβολέςΜπρινίτσα
ΧώραΠολωνία
Μήκος19,6 χλμ
Χάρτης
Ανοιχτό κανάλι του Ράβα στο Κατοβίτσε.
Ο Ράβα κατή μήκος της Πλατείας της Αγοράς του Κατοβίτσε κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης της.

Ο Ράβα (πολωνικά: Rawa, παλαιότερη ονομασία: Ροζντζιάνκα [Roździanka]) είναι μικρός ποταμός (περίπου 19,6 χιλιόμετρα σε συνολικό μήκος) στη Σιλεσία της Πολωνίας.[1] Είναι ο μεγαλύτερος δεξιός παραπόταμος του Μπρινίτσα, ο ίδιος παραπόταμος του Πσέμσα, ο οποίος με τη σειρά του είναι παραπόταμος του Βιστούλα.[1] Ολόκληρο το μήκος του Ράβα βρίσκεται εντός της Μητροπολιτικής Ένωσης της Άνω Σιλεσίας. Έχει την πηγή του στη Ρούντα Σλόνσκα και διασχίζει τις πόλεις Σφιεντοχουοβίτσε, Χόζουφ και Κατοβίτσε. Τελικά, στο Σοσνόβιετς ενώνεται με τον ποταμό Μπρινίτσα, μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν ο τελευταίος ενωθεί με τον Μαύρο Πσέμσα.

Ο Ράβα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού ποτάμιου χαρακτήρα του και τώρα είναι ως επί το πλείστον ένα κανάλι λυμάτων που ρέει υπόγεια. Έχουν ξεκινήσει εργασίες για την αποκατάσταση της οικολογικά ορθής ροής του νερού.[2]

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός έχει μια πηγή στη λίμνη Μάρτσιν στη Ρούντα Σλόνσκα. Διασχίζει το Σφιεντοχουοβίτσε, το Χόζουφ, το Κατοβίτσε, το Μισουοβίτσε και τέλος το Σοσνόβιετς, όπου ενώνεται με τον ποταμό Μπρινίτσα, λίγο πριν ο τελευταίος ενωθεί με τον Μαύρο Πσέμσα.

Σε μεγάλο μέρος της διαδρομής του ρέει υπόγεια, κάτω από τις υποδομές της πόλης. Γεμίζει από βροχή, καθώς και λύματα. Έχει πολλές μικρές συμβολές, όπως το Ποτόκ Λέσνι (κοντά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κατοβίτσε).[2]

Ρύπανση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός είναι διαβόητος για την έντονη μόλυνση του. Αναφέρθηκε ότι ήταν κρυστάλλινος το 1875, η βιομηχανοποίηση της Σιλεσίας προκάλεσε τον ποταμό να μολυνθεί τόσο πολύ που όλα τα ψάρια πέθαναν μέχρι το 1893. Η συνεχής ανάπτυξη της βιομηχανίας και των πόλεων κατά τον 20ο αιώνα, σε συνδυασμό με ελάχιστη προσπάθεια για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, συνέχισε να υποβαθμίζει την ποιότητα του νερού του ποταμού. Το 1992, ο κόσμος ισχυριζόταν ότι ο ποταμός φεύγοντας από το Κατοβίτσε περιείχε μόνο 14% νερό[3] και ένα δημοφιλές αστείο μεταξύ των ντόπιων πολιτών ήταν να προειδοποιούν ο ένας τον άλλο «να μην πετάξουν ένα αναμμένο σπίρτο στο ποτάμι». Επί του παρόντος, το πάνω μέρος του ποταμού είναι επίσημα ταξινομημένο ως λύματα και το σχέδιο είναι να κατευθύνει ολόκληρη η ροή του ποταμού μέσω μιας μονάδας επεξεργασίας. Στη δεκαετία του 1990 ξεκίνησαν σχέδια για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και την αποκατάσταση της οικολογίας του ποταμού. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και το σχέδιο υποτίθεται ότι θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ποταμού έως το 2010.

Ρύθμιση ροής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρωταρχικός λόγος για τη ρύθμιση της ροής του Ράβα ήταν η ανάγκη να αποτραπούν οι πλημμύρες, καθώς η εξόρυξη συνέχιζε να μειώνει το επίπεδο των τοπικών εδαφών. Τα πρώτα σχέδια για τον έλεγχο της ροής χρονολογούνται στο 1863. Τα σχέδια για τη ρύθμιση όλου του μήκους του Ράβα ήταν έτοιμα το 1903. Η έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου διέκοψε την εφαρμογή της Πρωσικής κυβέρνησης. Μετά τον πόλεμο, τα γερμανικά σχέδια συνεχίστηκαν από την κυβέρνηση της Δεύτερης Πολωνικής Δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του 1920, με την κατασκευή μιας μονάδας επεξεργασίας λυμάτων (δεν υπάρχει πλέον). Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1938, αλλά οι σωστές συνθήκες ροής δεν κράτησαν λόγω του συνεχούς χαμηλώματος της γης. Η δεύτερη ρύθμιση του ποταμού πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1975 και 1993.

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πηγές αναφέρουν για πρώτη φορά τον ποταμό το 1737, ως Ροζντζιάνκα (Roździanka) - από το παλιό χωριό Ρόζντζιεν (Roździeń), τώρα μέρος της συνοικίας Σοπιενίτσε-Μπουρόβιετς του Κατοβίτσε. Η ετυμολογία του ονόματος «Rawa» είναι αρχαία. Το όνομα σχετίζεται με το[4] πρωτοϊνδοευρωπαϊκό *er[e](w)-, *rē(w)- (σημαίνει ήσυχο), τα γερμανικά *rḗw-ō, *rṓw-ō, *rōw-a- (παλαιά αγγλικά: rōw, -e `quiet, rest, τα μεσαία ολλανδικά rouwe, rowe, τα μεσαία κάτω γερμανικά rouwe, rōwe; rāwe, τα παλαιά υψηλά γερμανικά ruowa (800 μ.Χ.), rāwa (9ος αιώνας) και τα μεσαία υψηλά γερμανικά ruowe, ruo, rāwe, rouwe, γερμανικός Ρουρ).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 http://www.bspnews.kiss.pl/bspnews/991/991-34.htm#RAWA[νεκρός σύνδεσμος] Rawa River Project
  2. 2,0 2,1 «Katowice». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2007. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2007.  Green Determination of the Silesia Region
  3. Poland Waste Imports
  4. Indo-European etymological dictionary