Πύλη:Φυσική/Πρόσωπα/Αρχείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έντουαρντ Βίτεν[επεξεργασία κώδικα]

Έντουαρντ Βίτεν

Ο Έντουαρντ Βίτεν (γεννημένος στις 26 Αυγούστου 1951) είναι ένας Αμερικανός θεωρητικός φυσικός και καθηγητής στο Institute for Advanced Study. Είναι ένας από τους προπορευόμενους ερευνητές του κόσμου στη θεωρία υπερχορδών. Έχει στο ιστορικό του διάφορες συνεισφορές στη θεωρητική φυσική και του απονεμήθηκε το βραβείο Fields το 1990. Το 1995, πρότεινε την ύπαρξη της Θεωρίας-Μ στο ετήσιο συνέδριο πάνω στη θεωρία χορδών, και την οποία χρησιμοποίησε για να εξηγήσει μια σειρά από παρατηρούμενους δυϊσμούς (dualities), ανοίγοντας ένα νέο πεδίο ερευνών στη θεωρία χορδών, και ανάβοντας τη σπίθα για τη λεγόμενη δεύτερη επανάσταση στις υπερχορδές. Πολλοί φυσικοί τον θεωρούν ως πραγματικό διάδοχο του Άινσταϊν.


Τζορτζ Γκάμοφ[επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζορτζ Γκάμοφ (4 Μαρτίου 190419 Αυγούστου 1968), που γεννήθηκε ως Γκεόργκι Αντόνοβιτς Γκάμοφ (Георгий Антонович Гамов), ήταν ουκρανικής καταγωγής φυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας, ένας από τους σημαντικότερους του εικοστού αιώνα. Το σπουδαιότερο επίτευγμά του στη φυσική ήταν η ανακάλυψη του κβαντικού φαινομένου σήραγγας. Ερεύνησε ποικιλία θεμάτων, όπως τη ραδιενεργό διάσπαση του πυρήνα του ατόμου, την αστρική εξέλιξη, την πυρηνοσύνθεση στους αστέρες και στη Μεγάλη Έκρηξη, και τη γενετική.

Περισσότερα...


Μάικλ Φαραντέι[επεξεργασία κώδικα]

O Μάικλ Φαραντέι

Ο Μάικλ Φαραντέι (22 Σεπτεμβρίου 179125 Αυγούστου 1867) ήταν ένας Άγγλος επιστήμονας με σημαντική συμβολή στην εξέλιξη του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροχημείας. Κατέχει ξεχωριστή θέση (την πρώτη για αρκετούς ιστορικούς της επιστήμης) όσον αφορά το πειραματικό κομμάτι των φυσικών επιστημών, καθώς ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός όσον αφορά στην επινόηση, το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός μεγάλου πλήθους πειραμάτων. Είναι κυρίως γνωστός για τις εργασίες που πραγματοποίησε πάνω στο φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, των οποίων αποτέλεσμα είναι ο νόμος που περιγράφει το φαινόμενο και φέρει το όνομα του. Η μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας στο SI, φέρει προς τιμήν του την ονομασία farad.

Περισσότερα...


Μαξ Πλανκ[επεξεργασία κώδικα]

Μαξ Πλανκ

Ο Μαξ Πλανκ (Max Karl Ernst Ludwig Planck) ήταν Γερμανός φυσικός. Γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1858 στο Κίελο της Γερμανίας και πέθανε στις 4 Οκτωβρίου 1947 στο Γκέτινγκεν. Θεωρείται ως ο πατέρας της Κβαντικής Θεωρίας και ένας από τους πιο σημαντικούς φυσικούς του εικοστού αιώνα. Στα πλαίσια της μελέτης για την κατανόηση της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος, ο Πλανκ ανακάλυψε τον περίφημο Νόμο του Πλανκ, που θα συγκλόνιζε την επιστήμη της φυσικής από τα θεμέλιά της. Το 1918 βραβεύτηκε για τη συνεισφορά του στη φυσική με το Βραβείο Νόμπελ.

Περισσότερα...