Πύλη:Φυσική/Εισαγωγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Stylised atom with three Bohr model orbits and stylised nucleus.svg

Η Φυσική είναι η επιστήμη που ασχολείται με την ανακάλυψη και την κατανόηση των φυσικών νόμων που διέπουν την ενέργεια, την ύλη, το χώρο και το χρόνο. Οι φυσικοί μελετούν τις ιδιότητες του κόσμου που μας περιβάλλει, από τα υποατομικά σωματίδια που συνθέτουν τη συνήθη ύλη, έως τη συμπεριφορά του σύμπαντος ως ολότητα. Επειδή η φυσική ασχολείται με τον πυρήνα της λειτουργίας του σύμπαντος, μπορεί να θεωρηθεί ως μια θεμελιώδης επιστήμη, στο θεωρητικό υπόβαθρο της οποίας πατάνε άλλες επιστήμες όπως η Χημεία ή οι Γεωεπιστήμες. Οι ανακαλύψεις που γίνονται στη βασική φυσική, έχουν σημαντικές συνέπειες και στις άλλες επιστήμες.

Η Κλασική Φυσική περιλαμβάνει πεδία όπως η Κλασική μηχανική, ο Ηλεκτρομαγνητισμός, η Θερμοδυναμική και η Οπτική, ενώ η σύγχρονη φυσική, περιλαμβάνει πεδία όπως η Κβαντική μηχανική, η Σωματιδιακή φυσική, η Ατομική φυσική, η Πυρηνική φυσική, η Κοσμολογία και η Φυσική της συμπυκνωμένης ύλης. Η Ειδική και η Γενική σχετικότητα αναπτύχθηκαν στο μεταίχμιο σημαντικών αλλαγών στο τοπίο της φυσικής, και συνήθως τοποθετούνται στη δεύτερη κατηγορία.

Η έρευνα στη φυσική μπορεί να είναι είτε πειραματική είτε θεωρητική. Η θεωρητική φυσική έχει στενή σχέση με τα μαθηματικά και στόχος της είναι η κατασκευή νέων θεωριών που θα μπορούν να περιγράφουν και να ερμηνεύουν τα διάφορα φαινόμενα, καθώς και να προβλέπουν μελλοντικές ανακαλύψεις. Η πειραματική φυσική είναι πιο πολύ εμπειρική και ασχολείται με την επαλήθευση των φυσικών θεωριών, και την ανακάλυψη νέων φαινομένων.

περισσότερα...