Πύλη:Ευρώπη/Επιλεγμένο λήμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Lascaux painting.jpg

Το σπήλαιο Λασκώ, βρίσκεται κοντά στο χωριό Μοντινιάκ, στην κοιλάδα του ποταμού Βεζέρ στη νοτιοδυτική Γαλλία. Αποτελεί μέρος των «Προϊστορικών Τοποθεσιών και Ζωγραφισμένων Σπηλαίων της Κοιλάδας του Βεζέρ», που από το 1979 έχουν χαρακτηριστεί ως «Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς» από την UNESCO.

Από τα πλέον σημαντικά σπήλαια με τοιχογραφίες παλαιολιθικής εποχής, ιδιαίτερα διακρινόμενες όχι μόνον ως προς τον αριθμό τους αλλά και ως προς την αισθητική τους, το σπήλαιο Λασκώ αποκαλείται συχνά ως «Γαλλική Αλταμίρα», «Καπέλα Σιξτίνα των τοιχογραφιών» αλλά και «Βερσαλίες της Προϊστορίας».

Το σπήλαιο εμφανίζει σαφή υπεροχή απέναντι σε παρόμοια σπήλαια της Γαλλίας και της Ισπανίας, καθώς εκτός του ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα, οι τοιχογραφίες του είναι καλύτερα διατηρημένες. Τα τοιχώματα (πλάγια φατνώματα) του Λασκώ είναι καλυμμένα με έγχρωμες εικόνες και χαρακτικά ζώων, τα οποία βρίσκονται σε ύψος που δύσκολα τα φθάνει κανείς.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία από τέσσερις εφήβους, τους Marcel Ravidat, Jacques Marsal, Georges Agnel και Simon Coencas στις 12 Σεπτεμβρίου 1940.... (περισσότερα)