Πύλη:Αφρική/Επιλεγμένη βιογραφία/10

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ ( ኃይሌ ገብረ ሥላሴ, haylē gebre silassē ) είναι Αιθίοπας δρομέας μεγάλων αποστάσεων, γεννημένος στις 18 Απριλίου, 1973.

Ο Γκεμπρεσελασιέ είναι δρομέας υψηλού επιπέδου στις αποστάσεις μεταξύ 1500 μέτρων και Μαραθωνίου, ξεκινώντας από αγώνες ανοικτού, κλειστού στίβου, ανώμαλου δρόμου και καταλήγοντας σε αγώνες δρόμου τα τελευταία χρόνια. Εχει καταρρίψει 26 παγκόσμια ρεκόρ και κατέκτησε αρκετούς ολυμπιακούς τίτλους, καταλαμβάνοντας εξέχουσα θέση στους μεγαλύτερους δρομείς όλων των εποχών.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, σε ηλικία 35 ετών, κέρδισε τον Μαραθώνιο του Βερολίνου με 2:03.59, καταρρίπτοντας το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ κατά 27 δευτερόλεπτα. Ηταν η πρώτη φορά -και η μοναδική ως τώρα- που το ρεκόρ του Μαραθωνίου έπεσε κάτω από το όριο των 2:04:00.

Ο Γκεμπρεσελασιέ ήταν ένα από τα 10 παιδιά της οικογένειάς, γεννημένος στην Ασέλλα της επαρχίας Αρσί στην Αιθιοπία. Μεγαλώνοντας σε φάρμα, έπρεπε να τρέχει 10 χιλιόμετρα για το σχολείο κάθε πρωί και άλλα τόσα, επιστρέφοντας κάθε βράδυ. Αυτό συνετέλεσε και στη χαρακτηριστική στάση που έχει όταν τρέχει, με το αριστερό του χέρι λυγισμένο, σαν να κρατά τα σχολικά του βιβλία.

Ο Γκεμπρεσελασιέ έτυχε διεθνούς αναγνώρισης το 1992, όταν κέρδισε χρυσά μετάλλια στους αγώνες των 5,000 και 10,000 μέτρων στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων 1992 στη Σεούλ, και αργυρό μετάλλιο στον αγώνα Νέων του Παγκοσμίου Πρωταθήματος ανώμαλου δρόμου.