Πόθος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πόθος
Pothos Via Cavour Musei Capitolini MC2417 n1.jpg
Ρωμαϊκό αντίγραφο
Ονομασία Πόθος
Δημιουργός Σκόπας (πρότυπο)
Έτος δημιουργίας 330 π.Χ. (πρότυπο),
Ρωμαϊκή εποχή (αντίγραφα)
Είδος χάλκινο (πρότυπο),
μαρμάρινο (αντίγραφα)
Μουσείο Μουσεία
Καπιτωλίου
Ρώμης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Ο Πόθος είναι φημισμένο γλυπτό του αρχαίου Έλληνα γλύπτη Σκόπα. Το πρωτότυπο που έχει χαθεί χρονολογείται στο 330 π.Χ., ενώ πολλά αντίγραφα της Ρωμαϊκής εποχής σε μάρμαρο φυλάσσονται στα μουσεία. Σημαντικότατο αντίγραφο είναι το έκθεμα στα Μουσεία Καπιτωλίου στη Ρώμη. Συνολικά σώζονται περίπου είκοσι αντίγραφα, στο Μουσείο του Λούβρου και αλλού.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άγαλμα παρουσιάζει έναν νεαρό γυμνό έφηβο, με λεπτά χαρακτηριστικά και εύκαμπτο σώμα. Ακουμπάει κάπου με το αριστερό του χέρι. Η κεφαλή είναι μικρή με όμορφη κώμη, αφηρημένη έκφραση με το βλέμμα στραμμένο προς τον ουρανό. Συνοδεύεται από μια περιστερά.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άγαλμα αντιπροσωπεύει το ιδανικό του ερωτικού ρεμβασμού, του πόθου και το ίνδαλμα της αγάπης. Συμβολίζει την επιθυμία και την αναπόληση. Την ερμηνεία αυτή έδωσε για πρώτη φορά ο Φούρτβένγκλερ.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της τέχνης του 4ου αιώνα π.Χ. Το πρότυπο χρονολογείται πιθανώς στο τελευταίο στάδιο της παραγωγής του Σκόπα. Αναφέρεται από τον Παυσανία και τον Πλίνιο, και ήταν μέλος μιας ομάδας αγαλμάτων μαζί με τον Έρωτα και τον Υμέναιου που ήταν αφιερωμένα στα Μέγαρα στην Αφροδίτη, τον Φαέθοντα και στη Σαμοθράκη.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pothos της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).