Πτσίνια (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°49′08″N 21°40′20″E / 41.819°N 21.6722°E / 41.819; 21.6722

Πτσίνια
ΕκβολέςΑξιός
ΧώραΣερβία και Βόρεια Μακεδονία
Μήκος128 χλμ
Μέση εκροή14 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιΚρίβα και Kumanovska Reka
Ο Πτσίνια

Ο Πτσίνια (σερβικά : Пчиња) είναι αριστερός παραπόταμος του Βαρδάρη. Με μήκος 128 χλμ. ρέει μέσα από τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Σερβία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πτσίνια σχηματίζεται από διάφορα ρέματα στις δυτικές πλαγιές του βουνού Ντούκατ, που συναντώνται στο χωριό Ραντόβνιτσα και συνεχίζουν προς τα δυτικά αρχικά με το όνομα Tριπούσνιτσα (Κυριλλικό: Трипушница). Ο ποταμός δημιουργεί την ομώνυμη μικρο-περιοχή, με το κέντρο τη δημοτική έδρα του Tργκόβιστε, όπου ο Tριπούσνιτσα συναντά τον αριστερό παραπόταμο Λέσνιτσα ρέκα από το νότο και συνεχίζει προς τα δυτικά με το όνομα Πτσίνια. Η περιοχή αποτελεί ένα από τα μέρη της Σερβίας με την ταχύτερη μείωση πληθυσμού και τα οικονομικά λιγότερο ανεπτυγμένα (πληθυσμός 12.556 το 1971 (34 ανά τ.χλμ.) και 6.372 το 2002 (17 ανά τ.χλμ., μείωση 50%). Στη συνέχεια ο Πτσίνια περνά δίπλα από το βουνό Σίροκα πλάνινα και το χωριό Σάγιντσε, όπου δέχεται το δεξιό παραπόταμο Κοτσούριτσε από το βορρά, εμποδίζεται να συνεχίσει προς τα δυτικά από την ανατολική πλευρά του βουνού Ρούγεν και στρέφεται νότια, στη στενή κοιλάδα μεταξύ των βουνών Ρούγεν και Kότζγιακ. Στην κοιλάδα βρίσκονται το μικρό χωριό και το μοναστήρι Προχόρ Πετσίνσκι. Αμέσως μόλις ο ποταμός προσπεράσει το μοναστήρι, μετά από 45 χλμ. ροής στη Σερβία, διασχίζει τα σύνορα της πΓΔΜ.

πΓΔΜ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τα υπόλοιπα 83 χλμ. ο ποταμός στρέφεται ελαφρώς προς τα νοτιοδυτικά. Περνάει από τα χωριά Κάρλοβτσε, Ντραγκόμαντσε, Στρνόβατς, Βόινικ, Κλέτσεβτσε, Πτσίνια, Στούντενα Μπάρα, Γκόρνο Κόνιαρε, Ντόλνο Κόνιαρε και το Κατλάνοβο, με το γειτονικό Κατλάνοβσκα Μπάνια, τη δημοφιλέστερη λουτρόπολη στην πΓΔΜ. Η ανώτερη πορεία στην πΓΔΜ δημιουργεί τη μικρο-περιοχή του ΣρέντορεκSredorek (Macedonian: Средорек) και η κατώτερη τη μικροπεριοχή Κότορτσι, με το φαράγγι Μπάντερ ανάμεσά τους. Στην κατώτερη πορεία ο Πτσίνια ακολουθεί τη δυτική πλευρά του βουνού Γκραντίστανσκα και χύνεται στον ποταμό Αξιό, στο τμήμα του φαραγγιού Τάορ του ποταμού Αξιού, στα μισά της απόστασης μεταξύ των πόλεων Σκόπια και Βέλες.

Το Κατλάνοβο βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο Σκόπια-Θεσσαλονίκη και παρόλο που απέχει περίπου 25 χλμ. από τα Σκόπια, μια σειρά από τα ταχέως αναπτυσσόμενα προάστια των Σκοπίων βρίσκεται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου (Γιουρούμλερι, Ιντρίζοβο, Πέτροβετς) και εάν η πόλη συνεχίσει να αναπτύσσεται, κάποια στιγμή θα φτάσει στο Κατλάνοβο και στις όχθες του Πτσίνια.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Πτσίνια ανήκει στη λεκάνη απορροής του Αιγαίου. Η δική του περιοχή αποστράγγισης καλύπτει 3.140 χλμ², εκ των οποίων 1.247 χλμ² στη Σερβία και 1.893 στην πΓΔΜ.
  • Η μέση απορροή στην εκβολή του ποταμού στον Αξιό είναι 14 m³ / s και δεν είναι πλωτός.
  • Όλοι οι κύριοι παραπόταμοι του Πτσίνια βρίσκονται στην πΓΔΜ: Μπίστριτσα, Πετρόσνιτσα και Κρίβα Ρέκα από τα αριστερά και Kουμάνοβσκα Ρέκα από τα δεξιά.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Мала енциклопедија Просвета, Треће издање (1985); Београд: „Просвета“; ISBN 86-07-00001-2, στα σερβικά
  • Јован Ђ. Марковић (1990): Енциклопедијски географски лексикон Југославије Сарајево: „Свјетлост“; ISBN 86-01-02651-6, στα σερβικά
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Пчиња της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).