Πρόσχωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συσσώρευση ιζημάτων (πρόσχωση) σε ποτάμι. Το ίζημα απεικονίζεται με καφέ. Ο ποταμός ρέει πάνω από βραχώδες έδαφος (bedrock) στην πάνω εικόνα, αλλά επειδή ιζήματα έχουν κατατεθεί με την πάροδο του χρόνου το ύψος της κοίτης έχει ανεβεί. Αυτό σταδιακά προκαλεί το θάψιμο του σπιτιού στην κάτω εικόνα.

Πρόσχωση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στη γεωλογία για την αύξηση του υψομέτρου της γης, συνήθως σε ένα ποτάμι, λόγω της εναποθέσεως ιζημάτων. Εμφανίζεται σε περιοχές όπου η παροχή ιζήματος είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα υλικού που μπορεί να μεταφέρει το σύστημα του ποταμού. Η ισορροπία μάζας μεταξύ των ιζημάτων που μεταφέρονται και των ιζημάτων στη κοίτη του ποταμού περιγράφεται από την εξίσωση Exner.

Η πρόσχωση επιταχύνεται από διάφορα φαινόμενα όπως κλιματική αλλαγή και γεωλογικές δραστηριότητες όπως ηφαιστειογενή δραστηριότητα και σεισμούς.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • M. Schaefer: Wörterbuch der Ökologie. Jena, Gustav Fischer, 1992. ISBN 3-8252-0430-8
  • Christiane Martin, Manfred Eiblmaier (Hrsg.): Lexikon der Geowissenschaften. In sechs Bänden, Spektrum Akademischer Verlag, Heidelberg [u. a.] 2000–2002.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]