Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάλογος προέδρων του Βιετνάμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Πρόεδρος του Βιετνάμ (στα βιετναμέζικα: Chủ tịch nước Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam) είναι ο αρχηγός του ασιατικού κράτους και εκλέγεται από την Εθνοσυνέλευση.[1] Ακολουθεί κατάλογος με τους προέδρους του Βορείου Βιετνάμ (1945-76), του Νοτίου Βιετνάμ (1969-76) και της σημερινής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ (1976-σήμερα).[2]

Δεδομένου ότι το Βιετνάμ είναι μονοκομματικό κράτος, ο πρόεδρος θεωρείται γενικά ότι κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση [3] στο πολιτικό σύστημα, επίσημα μετά τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ.

Ο Βο Βαν Θουόνγκ διορίστηκε από την Εθνοσυνέλευση στις 2 Μαρτίου 2023[4] και έγινε το νεότερο άτομο που κατέχει αυτή τη θέση από την ίδρυση της δημοκρατίας το 1945.[5]

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ (Βόρειο Βιετνάμ, 1945–1976)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση
  Υποδηλώνει Υπηρεσιακό Πρόεδρο
Σειρά (ανεπίσημα} Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
Επίσημα Στο κράτος Από Έως Χρόνος παραμονής στη θέση
Πρόεδρος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ
1 1 Χο Τσι Μιν
(1890–1969)
2 Σεπτεμβρίου 1945 2 Σεπτεμβρίου 1969† 24 χρόνια Σινοϊνδικό Κομμουνιστικό Κόμμα
(έως τον Φεβρουάριο του 1951)
Εργατικό Κόμμα του Βιετνάμ
(από τον Φεβρουάριο του 1951)
Χουίν Θουκ Κανγκ
(1876–1947)
29 Μαΐου 1946 21 Οκτωβρίου 1946 7007125280000000000145 ημέρες Κανένα
Τον Ντουκ Θανγκ
(1888–1980)
2 Σεπτεμβρίου 1969 23 Σεπτεμβρίου 1969 700618144000000000021 ημέρες Εργατικό Κόμμα του Βιετνάμ
2 2 23 Σεπτεμβρίου 1969 2 Ιουλίου 1976 70082137968000000006 έτη, 283 ημέρες

Δημοκρατία του Νοτίου Βιετνάμ (1969–1976)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
Επίσημα Στο κράτος Από Έως Χρόνος παραμονής στη θέση
Πρόεδρος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Προσωρινής Επαναστατικής Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Νοτίου Βιετνάμ
1 Nγκουγιέν Χου Θο
(1910–1996)
8 Ιουνίου 1969 2 Ιουλίου 1976 70082229768000000007 έτη, 24 ημέρες Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα του Βιετνάμ
(Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης)
(επηρεάστηκε από το Εργατικό Κόμμα του Βιετνάμ)


Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ (1945-1976)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση
  Υποδηλώνει Υπηρεσιακό Πρόεδρο
No. Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
Από Έως Χρόνος θητείας
Πρόεδρος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ (1945-1975)
1 Χο Τσι Μινχ
(1890–1969)
2 Σεπτεμβρίου 1945 2 Σεπτεμβρίου 1969† 24 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδοκίνας
(έως τον Φεβρουάριο του 1951)
Εργατικό Κόμμα του Βιετνάμ
(από τον Φεβρουάριο του 1951)
Χιουν Θουν Τσανγκ
(1876–1947)
29 Μαΐου 1946 21 Οκτωβρίου 1946 7007125280000000000145 ημέρες Ανεξάρτητος
Τον Ντουκ Θανγκ
(1888–1980)
2 Σεπτεμβρίου 1969 23 Σεπτεμβρίου 1969 700618144000000000021 ημέρες Κόμμα Εργατών του Βιετνάμ
2 23 Σεπτεμβρίου 1969 2 Ιουλίου 1976 70082137968000000006 έτη, 283 ημέρες

Δημοκρατία του Νότιου Βιετνάμ (1969–1976)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
Από Έως Χρόνος θητείας
Πρόεδρος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου
Προσωρινή Επαναστατική Κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Νότιου Βιετνάμ
Νγκουγιέν Χούου Θο
(1910–1996)
8 Ιουνίου 1969 2 Ιουλίου 1976 70082229768000000007 έτη, 24 ημέρες Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα του Βιετνάμ
(Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης)
(με την επιρροή του Εργατικού Κόμματος του Βιετνάμ)

Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ (1976–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση
  Υποδηλώνει Υπηρεσιακό Πρόεδρο
Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Εκλογή/ές Πολιτικό κόμμα
Από Έως Χρόνος θητείας
Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ
(2) Τον Ντουκ Θανγκ
(1888–1980)
2 Ιουλίου 1976 30 Μαρτίου 1980† 70081181736000000003 έτη, 272 ημέρες 1976 Εργατικό Κόμμα του Βιετνάμ
(έως τον Δεκέμβριο του 1976)
Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
(από τον Δεκέμβριο του 1976)
Νγκουγιέν Χου Θο
(1910–1996)
30 Μαρτίου 1980 4 Ιουλίου 1981 70073985200000000001 έτος, 96 ημέρες - Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου του Βιετνάμ
3 Τρουόνγκ Τσιν
(1907–1988)
4 Ιουλίου 1981 18 Ιουνίου 1987 70081879416000000005 έτη, 349 ημέρες - Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
4 Βο Τσι Κονγκ
(1912–2011)
18 Ιουνίου 1987 22 Σεπτεμβρίου 1992 70081660824000000005 έτη, 96 ημέρες - Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ]
5 Στρατηγός Λε Ντουκ Αν
(1920–2019)
23 Σεπτεμβρίου 1992 24 Σεπτεμβρίου 1997 70081578744000000005 έτη, 1 ημέρα 1992 Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
6 Τραν Ντουκ Λουόνγκ
(1937–)
24 Σεπτεμβρίου 1997 27 Ιουνίου 2006
παραίτηση
70082763072000000008 έτη, 276 ημέρες 1997 Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
7 Νγκουγιέν Μιν Τριετ
(1942–)
27 Ιουνίου 2006 25 Ιουλίου 2011 70081602072000000005 έτη, 28 ημέρες 2006 Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
8 Τρουόνγκ Ταν Σανγκ
(1949–)
25 Ιουλίου 2011 2 Απριλίου 2016 70081480032000000004 έτη, 252 ημέρες 2011 Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
9 Στρατηγός της Αστυνομίας Τσαν Ντάι Κουάνγκ
(1956–2018)
2 Απριλίου 2016 21 Σεπτεμβρίου 2018† 70077797600000000002 έτη, 172 ημέρες 2016 Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
Ντανγκ Θι Νγκοκ Θιν
(1959–)
21 Σεπτεμβρίου 2018 23 Οκτωβρίου 2018 700627648000000000032 ημέρες - Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
10 Νγκουγιέν Φου Τρονγκ
(1944–)
23 Οκτωβρίου 2018 5 Απριλίου 2021 70077728480000000002 έτη, 164 ημέρες 2018 Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
11 Νγκουγιέν Σουάν Φουκ
(1954–)
5 Απριλίου 2021 18 Ιανουαρίου 2023
παραίτηση
70075644080000000001 έτος, 288 ημέρες 2021 Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
- Βο Θι Αν Σουάν
(1970–)
18 Ιανουαρίου 2023 2 Μαρτίου 2023 700637152000000000043 ημέρες - Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
12 Βο Βαν Θουόνγκ
(1970–)
2 Μαρτίου 2023 21 Μαρτίου 2024
(παραιτήθηκε)
70073319920000000001 έτος, 19 ημέρες 2023 Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
- Βο Βο Θι Αν Σουάν
(1970–)
21 Μαρτίου 2024 22 Μαΐου 2024 700653568000000000062 ημέρες - Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
13 Στρατηγός της Αστυνομίας
Το Λαμ
(1957–)
22 Μαΐου 2024[6] Σημερινός 700619008000000000022 ημέρες 2024 Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Koh, David (July–August 2008). «Leadership Changes at the 10th Congress of the Vietnamese Communist Party». Asian Survey 48 (4): 650–672. doi:10.1525/as.2008.48.4.650. 
  2. Van, Canh Nguyen· Cooper, Earle (1983). Vietnam under Communism, 1975–1982Απαιτείται δωρεάν εγγραφή. Hoover Press. ISBN 9780817978518. 
  3. «Bộ Chính Trị Quy Định 4 Chức Danh Lãnh Đạo Chủ Chốt Của Đảng, Nhà Nước». https://congdoanhaiphong.vn/tin-tuc-su-kien/danh-muc-trong/bo-chinh-tri-quy-dinh-4-chuc-danh-lanh-dao-chu-chot-cua-dang-nha-nuoc-4300.html. 
  4. Strangio, Sebastian (28 Φεβρουαρίου 2023). «Vietnam's National Assembly Set to Confirm New President». thediplomat.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2023. 
  5. «Infographic: Sơ lược tiểu sử Chủ tịch nước trẻ nhất lịch sử Võ Văn Thưởng». Báo giao thông (στα vietnamese). 2 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2023. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  6. «General To Lam becomes the President of Vietnam since 22 May 2024». VnExpress. 22 Μαΐου 2024.