Πρόγραμμα Sign

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Πρόγραμμα Sign (αγγλ.:Project Sign, «Σημάδι») υπήρξε μια επίσημη μελέτη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με τα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα (ΑΤΙΑ), η οποία διεξήχθη από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και ήταν ενεργή κατά το μεγαλύτερο μέρος του 1948.

Η τελική έκθεση του Προγράμματος Sign, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 1949, ανέφερε ότι ενώ ορισμένα ΑΤΙΑ φαίνονταν να αντιπροσωπεύουν πραγματικά αεροσκάφη, δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για να προσδιοριστεί η προέλευσή τους.[1] Παρά τους αξιόπιστους μάρτυρες, αναφέρθηκαν ορισμένα μη ικανοποιητικά χαρακτηριστικά. Το Πρόγραμμα Sign ακολουθήθηκε από το Πρόγραμμα Grudge καθώς θεωρήθηκε ότι η αξιολόγηση των ΑΤΙΑ αποτελεί μια αναγκαιότητα της στρατιωτικής συλλογής πληροφοριών εν μέσω ενός μεταπολεμικού κλίματος.[2]

Το Πρόγραμμα Sign έγινε για πρώτη φορά δημόσια γνωστό το 1956 μέσω του βιβλίου The Report on Unidentified Flying Objects του πρώην σμηναγού της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Έντουαρντ Τζ. Ρούπελτ.[3] Το σύνολο των αρχείων του Sign αποχαρακτηρίστηκαν το 1961.[4]

Η έκθεση Estimate of the Situation[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένοι από τους ερευνητές του Sign άλλαξαν τη στάση τους και έγιναν λιγότερο σκεπτικιστές. Η ιδέα ότι ορισμένα από αυτά τα ΑΤΙΑ θα μπορούσαν να είναι εξωγήινης προέλευσης εξετάστηκε από τους ειδικούς του Προγράμματος και οδήγησε στη σύνταξη μιας μυστικής έκθεσης με την ονομασία Estimate of the Situation («Εκτίμηση της Κατάστασης»). Η έκθεση αυτή εξηγούσε ότι δεδομένης της εναέριας επίδοσης ορισμένων ΑΤΙΑ και της αδυναμίας να αντιστοιχηθούν με γνωστά φυσικά φαινόμενα, η πιο πιθανή και λογική εξήγηση ήταν ότι ορισμένα από αυτά τα ΑΤΙΑ είχαν εξωγήινη προέλευση.

Ωστόσο, αυτή η αναφορά απορρίφθηκε και καταστράφηκε. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο δημοσίευσε την επίσημη έκθεση του Προγράμματος Sign, με τίτλο Εκτίμηση της Κατάστασης,[5] στις 10 Δεκεμβρίου 1948 καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα ΑΤΙΑ είναι είτε μη πραγματικά είτε προέρχονται από μια άγνωστη τεχνολογία της Σοβιετικής Ένωσης.[6] Τότε, τον Δεκέμβριο του 1948, το Πρόγραμμα Sign τερματίστηκε και αντικαταστάθηκε από το Πρόγραμμα Grudge που αποτελούνταν από επιστήμονες που δεν πίστευαν στην εξωγήινη υπόθεση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Blum, Howard, Out There: The Government's Secret Quest for Extraterrestrials. Simon and Schuster, 1990
  2. Project Blue Book : the top secret UFO files that revealed a government cover-up. Steiger, Brad,. Newburyport, MA. ISBN 978-1-59003-300-5. 
  3. «Report on Unidentified Flying Objects - Ruppelt». web.archive.org. 20 Σεπτεμβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  4. «Wayback Machine» (PDF). web.archive.org. 17 Μαρτίου 2007. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2020. 
  5. Rapport 100-203-72, Analysis of Flying Object Incidents in the U.S. (USAF AID & USN ONI, 1948).
  6. Swords, Michael D. (2000). «Project Sign and the Estimate of the Situation», Journal of UFO Studies. 7. New Series. σελ. 27-64. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dolan, Richard M. (2002) UFOs and the National Security State: Chronology of a Cover-up 1941–1973 . Hampton Roads Publishing Company, (ISBN 1-57174-317-0)
  • Peebles, Curtis (1994). Watch the Skies! - A Chronicle of the Flying Saucer Myth. Σμιθσόνιαν, (ISBN 1-56098-343-4) .