Πρωτο-υπερσμήνος Υπερίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απεικόνιση του πρωτο-υπερσμήνους Υπερίων

Το πρωτο-υπερσμήνος Υπερίων είναι το μεγαλύτερο και αρχαιότερο γνωστό πρωτοϋπερσμήνος, έχοντας 5.000 φορές τη μάζα του Γαλαξία μας και παρατηρείται στο 20% της τρέχουσας ηλικίας του σύμπαντος. Ανακαλύφθηκε το 2018 αναλύοντας τις ερυθρές μετατοπίσεις 10.000 αντικειμένων που παρατηρήθηκαν με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο στη Χιλή.

Ανακάλυψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε στα τέλη του 2018.[1][2]

Η ομάδα ανακάλυψης με επικεφαλής την Όλγκα Κουτσιάτι (Olga Cucciati) χρησιμοποίησε μεθόδους υπολογιστικής αστροφυσικής και αστροπληροφορικής. Οι στατιστικές τεχνικές εφαρμόστηκαν σε μεγάλα σύνολα δεδομένων ερυθρών μετατοπίσεων γαλαξιών, χρησιμοποιώντας ένα δισδιάστατο μωσαϊκό Βορονόι για τη συσχέτιση της βαρυτικής αλληλεπίδρασης ορατών δομών. Συνήχθη η ύπαρξη μη ορατών (σκοτεινής ύλης) δομών.

Η συσχέτιση βασίστηκε σε δεδομένα μετατοπίσεως προς το ερυθρό τα οποία καταγράφηκαν σε μια ουράνια τοπογραφική μελέτη ονόματι VIMOS-VLT Deep Survey, χρησιμοποιώντας το όργανο Visible Multi Object Spectrograph (VIMOS) του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου στη Χιλή,[3] και σε άλλες μελέτες σε μικρότερο βαθμό. Επιλέχθηκαν φασματοσκοπικά δεδομένα μετατοπίσεως προς το ερυθρό για 3.822 αντικείμενα (γαλαξίες).

Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο Astronomy & Astrophysics τον Σεπτέμβριο του 2018.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]