Πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η υψηλής ευκρίνειας πρωκτοσκόπηση (high resolution anoscopy) είναι μία πολύ πρόσφατη μέθοδος διάγνωσης των προκαρκινωματωδών δυσπλασιών στην περιοχή του πρωκτού. Οι δυσπλασίες αυτές προκαλούνται από τον ιό HPV (ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων) και ειδικά από ορισμένους υποτύπους του. Οι υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές δυσπλασίες (HGAIN) είναι παρόμοιες με τις υψηλόβαθμες δυσπλασίες του τραχήλου της μήτρας και μπορεί να εξελιχθούν σε διηθητικό καρκίνο πρωκτού σε ένα ποσόστό 10-15% εντός 3-5 ετών.[1]

Υψηλού βαθμού δυσπλασία πρωκτού σε πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας

Η εξέταση αυτή εκτελείται όταν η κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού δείξει την ύπαρξη άτυπων κυττάρων ενδεικτικών δυσπλασίας. Μπορεί να γίνει και σε κάθε άλλη περίπτωση που υπάρχει υπόνοια δυσπλασίας στην περιοχή του πρωκτού (ομάδες υψηλού κινδύνου) Επιπλέον αποτελεί την καλύτερη εξέταση για διάγνωση των κονδυλωμάτων του πρωκτού. Η διαδικασία είναι απλή και έχει πολλές ομοιότητες με την κολποσκόπηση που γίνεται στον κόλπο. Αφού εμποτισθεί η περιοχή με οξεικό οξύ, εισάγεται ένα πρωκτοσκόπιο και εξετάζεται η περιοχή με μεγάλη μεγέθυνση. Γίνεται φωτογραφική αποτύπωση των ύποπτων περιοχών και λαμβάνονται βιοψίες. Πολλές φορές χρησιμοποιείται και διάλυμα Lugol (δοκιμασία Schiller)

Εάν οι βιοψίες αποβούν θετικες για δυσπλασία, η εξέταση επαναλαμβάνεται και γίνεται καυτηριασμός των προκαρκινωματωδών βλαβών υπο τοπική αναισθησία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]