Κονδυλώματα πρωκτού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κονδυλώματα πρωκτού
κονδυλώματα πρωκτού
Ειδικότηταλοιμωξιολογία και δερματολογία
Ταξινόμηση
ICD-10A63.0
ICD-9078.11
DiseasesDB29120
eMedicinederm/454 med/1037
MeSHC02.256.650.810.217

Τα κονδυλώματα πρωκτού πολύ συχνά εντοπίζονται μέσα στον πρωκτό όπως και στο περιπρωκτικό δέρμα. Αυτά είναι μία εκδήλωση του ιού HPV.Η μόλυνση με τον ιό HPV συνήθως γίνεται κατά την επαφή, στον πρωκτό όμως κονδυλώματα μπορούν να εμφανισθούν χωρίς πρωκτική επαφή. Η μόλυνση μπορεί να γίνει με τα δάκτυλα, π.χ. κατά τη διάρκεια του πλυσίματος. Παράγοντες που μετατρέπουν ή εξασθενούν το ανοσοποιητικό (μόλυνση με τον ιό HIV, ανοσοκαταστολή, χορήγηση κορτιζόνης ή επάλειψη στην περιοχή του πρωκτού με κρέμες κορτιζόνης) προδιαθέτουν στην εκδήλωση κονδυλωμάτων.

Τα κονδυλώματα στην περιοχή του πρωκτού συνήθως έχουν τη μορφή οζιδίου (σαν σπυράκια ή μικρά κουνουπίδια). Χρώσεις με ειδικά υγρά βοηθούν στην σωστή διάγνωση. Τα κονδυλώματα μπορούν να πάρουν μεγάλες διαστάσεις. Πάντοτε πρέπει να γίνεται έλεγχος στο εσωτερικό του αυλού του πρωκτού με πρωκτοσκόπηση γιατί συχνά εντοπίζονται στην περιοχή αυτή. Η καλύτερη μέθοδος διάγνωσης των αλλώσεων από τον ιό HPV (κονδυλώματα και επίπεδες δυσπλασίες) είναι η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας. Επίσης πρέπει να γίνει έλεγχος και για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο ιός HIV και οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C.

Τα κονδυλώματα είναι μόνο μία εκδήλωση του ιού HPV στην περιοχή του πρωκτού. Άλλη εκδήλωση του ιού HPV στον πρωκτό είναι η δυσπλασία (HGAIN) στην περιοχή του πρωκτού και προκαλείται συνήθως από τους υπότυπους 16,18,33,35. Η δυσπλασία μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του καρκίνου του πρωκτού, η συχνότητα του οποίου αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η δυσπλασία μπορεί να διαγνωσθεί σε αρχικά στάδια με την κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού (Test Παπανικολάου). Πρόσφατες ερευνες έχουν καθορίσει τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Oμαδες υψηλού κινδύνου για δυσπλασία πρωκτού (πρέπει να ελέγχονται με κυτταρολογική εξέταση)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας- ενδοπρωκτικά κονδυλώματα
  • Πολλοί (πανω από 15) ερωτικοί σύντροφοι
  • Σεξουαλική επαφή στον πρωκτό
  • Κάπνισμα
  • Δυσπλαστικές αλλοιώσεις τραχήλου μήτρας
  • Κονδυλώματα στην περιοχή του πρωκτού
  • Ανοσοκαταστολή (χρήση κορτιζόνης, μεταμόσχευση, φάρμακα)
  • Μόλυνση με τον ιό HIV

Εάν το test Παπανικολάου ή η βιοψία δείξει προκαρκινικά ευρήματα (δυσπλαστικά κύτταρα ή ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πρωκτού -AIN), τότε ο πρωκτός πρέπει να διερευνηθεί λεπτομερώς με την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (high resolution anoscopy)[1] Δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης της υψηλόβαθμης δυσπλασίας εκτός από την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων στην περιοχή του πρωκτού μπορεί να γίνει με διάφορες αλοιφές. Συχνά χρησιμοποιείται και η κρυοθεραπεία. Τα κονδυλώματα μπορεί να επανεμφανισθούν μετά την θεραπεία. Ο καυτηριασμός και η αφαίρεση έχουν την μικρότερη συχνότητα επανεμφάνισης. Μετά από δύο τρεις συνεδρίες, η επανεμφάνιση είναι σπάνια.

Δυσπλασία πρωκτού σε οροθετικό ασθενή

Μετά την αφαίρεση των κονδυλωμάτων υπάρχει μια πληγή, η οποία επουλώνεται με τον χρόνο. Σε διάστημα μιας εβδομάδας υπάρχει εκροή υγρού και λίγου αίματος. Η καθαριότητα θα πρέπει να γίνεται με το ντους και άφθονο νερό. Πρέπει να γίνει επανεξέταση μετά; από 4-6 εβδομάδες για να αφαιρεθούν κονδυλώματα που έχουν υποτροπιάσει. Η παρακολούθηση πρέπει να είναι συχνότερη εάν έχει ανευρεθεί δυσπλασία στην κυτταρολογική εξέταση ή στη βιοψία.

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «32ο Πανελλήνιο Γαστρεντερολογικό Συνέδριο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]