Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεκτοράτο της Νότιας Αραβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προτεκτοράτο της Νότιας Αραβίας

Το προτεκτοράτο της Νότιας Αραβίας αποτελείται από διάφορα κράτη που βρίσκονται στο νότιο άκρο της Αραβικής Χερσονήσου υπό συνθήκες προστασίας με τη Βρετανία.

Η περιοχή του πρώην προτεκτοράτου έγινε μέρος της Νότιας Υεμένης μετά την εξέγερση του Άντεν και είναι τώρα τμήμα της Δημοκρατίας της Υεμένης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το υπόβαθρο του προτεκτοράτου της Νότιας Αραβίας είναι μέρος μιας προσπάθειας της βρετανικής αυτοκρατορίας να προστατεύσει τη Διαδρομή της Ανατολικής Ινδίας, τη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ της Μεσογείου και της Ινδίας, μέσω των νότιων ακτών της Αραβίας. Ήδη πριν από το άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ, η βιομηχανική Βρετανία με την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της, χρειάστηκε βελτιωμένη επικοινωνία με τη Βρετανική Ινδία.

Οι παράκτιες πεδιάδες της χερσονήσου είχαν καταστραφεί νωρίτερα τον 19ο αιώνα από Ουαχαμπιστές πουριτανούς μουσουλμάνους από την Κεντρική Αραβία και ακολούθως από μια αιγυπτιακή εισβολή.[1] Από την πρώτη εμπορική συνθήκη με το Σουλτανάτο του Λαχίτζ το 1802, έγιναν διάφορες προσπάθειες για να αποφευχθεί η λεηλασία πλοίων της Ανατολικής Ινδίας, με αποτέλεσμα την προσάρτηση του Άντεν από την Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών το 1839. Το προτεκτοράτο του Άντεν ιδρύθηκε το 1869, την ίδια χρονιά με το άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ, η οποία προήγαγε μια νέα εποχή εμπορίου και επικοινωνίας.[2]

20ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το προτεκτοράτο της Νότιας Αραβίας καθορίστηκε στις 18 Ιανουαρίου 1963 ως αποτελούμενο από εκείνες τις περιοχές του προτεκτοράτου του Άντεν που δεν εντάχθηκαν στην Ομοσπονδία της Νότιας Αραβίας και σε γενικές γραμμές, αλλά όχι ακριβώς, αντιστοιχούσε στη διαίρεση του προτεκτοράτου του Άντεν που ονομάστηκε Προτεκτοράτο του Ανατολικού Άντεν.

Το προτεκτοράτο περιλαμβάνονται τα κράτη της Χαντραμαούτ, Καθιρί, Μαχρά και Κουαΐτι, εκτός από τα τρία Σουλτανάτα Ουάχιντι στο Προτεκτοράτο του Ανατολικού Άντεν και της Άνω Γιάφα στο Προτεκτοράτο του Δυτικού Άντεν. Το προτεκτοράτο της Νότιας Αραβίας διαλύθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1967 και τα καταστατικά του κράτη κατέρρευσαν γρήγορα, με αποτέλεσμα την κατάργηση των μοναρχιών τους. Το έδαφος απορροφήθηκε στη νέα ανεξάρτητη Λαϊκή Δημοκρατία της Νότιας Υεμένης, η οποία έγινε μέρος της Δημοκρατίας της Υεμένης το 1990.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σάρα Σίραϊτ, The Charting of the Red Sea. History Today, 2003
  2. Φρανκ Έντουαρτνς, The Gaysh: A History Of The Aden Protectorate Levies 1927-61 And The Federal Regular Army Of South Arabia 1961-67

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]